Meer dan helft Tamils is weer vertrokken

ROTTERDAM, 25 FEBR. Van de 173 Tamil-asielzoekers die vorige week zondag op Schiphol aankwamen, zijn 102 met onbekende bestemming vertrokken uit de Nederlandse opvangcentra.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt dat zich onder de verdwenen asielzoekers een aantal minderjarigen bevindt, dat zonder ouders uit Sri Lanka naar Nederland is gevlogen.

Het merendeel van de overige 71 Tamils verblijft in het opvangcentrum in Schalkhaar. Het COA gaat ervan uit dat de meeste zoekgeraakte vluchtelingen naar andere Europese landen zijn doorgereisd - om zich daar te herenigen met hun gezin - of elders in de wereld asiel zoeken. Dat kan Canada zijn, aldus de woordvoerder van het COA. Volgens hem leert de ervaring dat Tamils in het algemeen niet kiezen voor een illegaal bestaan.

Uit gegevens van het COA blijkt dat vijftig procent van de Tamil-vluchtelingen uit de opvangcentra vertrekt voordat er uitsluitsel is over hun asielverzoek. Bij asielzoekers uit andere landen is dat gemiddeld twintig procent. De opvangcentra in Nederland hebben een 'open regime': asielzoekers kunnen zich vrij bewegen.

De 173 Tamils kwamen op 16 februari met een Boeing 757 van Turkmenistan Airlines naar Nederland. In het toestel zaten geen andere passagiers. De luchtvaartmaatschappij verkreeg onder valse voorwendselen toestemming om te landen op Schiphol: ze berichtte het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de inzittenden terugkerende Mekka-pelgrims waren, afkomstig uit België en Frankrijk en in het bezit van paspoorten van de Europese Unie.

Turkmenistan Airlines bleek eerder soortgelijke vluchten te hebben uitgevoerd, op Groot-Brittannië en Duitsland. Justitie in Nederland was op de hoogte van één vlucht, op 31 december van het vorige jaar. Toen landde een toestel van Turkmenistan Airlines in Duitsland op het vliegveld van Frankfurt met aan boord 89 Tamils, die onmiddellijk na hun aankomst asiel vroegen. Justitie verzuimde deze informatie door te geven aan de Rijksluchtvaartdienst (RLD) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zo bleek vorige week.