KNVB verschuift Sparta-Ajax uit angst voor rellen

ROTTERDAM, 25 FEBR. De wedstrijd Sparta-Ajax is uitgesteld uit vrees voor ongeregeldheden tussen aanhangers van Ajax en Feyenoord. Het duel in de eredivisie stond voor aanstaande zondag op het programma. De KNVB nam het besluit na overleg met Sparta en de gemeente Rotterdam. Gevolg is dat Ajax geen officiële wedstrijd meer speelt voor de Europese confrontatie met Atletico Madrid op 5 maart.

Burgemeester Peper van Rotterdam steunt de beslissing. De partijen waren het erover eens dat verstoring van de openbare orde niet ondenkbaar is. De wedstrijd heeft sinds enige tijd een beladen karakter. Aanhangers van Ajax en Feyenoord hebben laten weten dat zij aansturen op een gewelddadige confrontatie in Rotterdam. Feyenoord speelt op zaterdag thuis tegen NEC. De Rotterdamse fans hebben zondag dus een 'vrije dag'.

In overleg met beide clubs zal zo spoedig mogelijk een nieuwe datum worden vastgesteld. Woordvoerder H. Rozie van de KNVB: “Het uitgangspunt is dat we kunnen voetballen, maar de gemeente kan zich beroepen op bijzondere omstandigheden. Wij zijn afhankelijk van de plaatselijke autoriteiten. In dit geval is ons gevraagd de wedstrijd te verzetten. Het probleem met de harde kernen is structureel. We hopen de oorzaken op korte termijn uit te bannen.”

Volgens woordvoerder G. de Jong van de politie in Rotterdam is de beslissing een gevolg van overleg tussen drie partijen. “Het karakter van het duel is beladen. Denk aan het recente incident op de rijksweg bij Amsterdam en aan de wedstrijd van afgelopen zondag.” Ajax won in de Arena met 3-0 van de rivaal. Rellen bleven uit. Heeft de Rotterdamse politie signalen ontvangen dat het nu wel uit de hand gaat lopen? “We lezen kranten, kijken tv, dat alles speelt een rol in onze beeldvorming. Uitstel kan een heel probaat middel zijn om onheil te voorkomen. Nee, we zwichten niet voor terreur. Dat is een hele verkeerde conclusie.”

Ajax-trainer Louis van Gaal noemt het uitstel “te belachelijk voor woorden”. Van Gaal: “Twee- of vierhonderd lieden bepalen wat er gebeurt. Dat gaat ten koste van Sparta, Ajax en 15.000 voetballiefhebbers.”

Volgens voorzitter P. van der Burg is Sparta slachtoffer van een probleem waar de club buiten staat. Eventuel schade zal de Rotterdamse club proberen te verhalen op de KNVB. “Stel dat de wedstrijd wordt verplaatst naar het einde van de competitie en nergens meer om gaat, dan blijft het publiek thuis”, aldus Van der Burg.