Kerdel wikkelt Enhobel-legaat af

AMSTERDAM, 25 FEBR. Bestuurslid P. Kerdel van 'beurswaakhond' STE wikkelt de erfenis af van een overleden grootaandeelhouder van Enhobel, een beursgenoteerd vastgoedfonds dat eerder onderwerp was van een STE-onderzoek.“Ik heb mijn functie als executeur-testamentair aan het bestuur van de STE, de Stichting Toezicht Effectenverkeer, gemeld. Er zit geen hanky panky bij. Ik heb geen eigen belangen bij Enhobel”, aldus Kerdel.

Kerdel is een jeugdvriend van voormalig grootaandeelhouder mr. L. Schrijver van Enhobel, die een aandelenbelang van ongeveer 16 procent in Enhobel had. Op verzoek van de STE deed de Economische Controledienst (ECD) enkele jaren geleden onderzoek naar de aandeelhoudersstructuur van het vastgoedfonds, dat beleggingen heeft van meer dan 100 miljoen gulden. De STE wilde meer helderheid over de financiers van verschillende stichtingen die samen zo'n 40 procent van de aandelen van Enhobel controleren.

Uit het onderzoek bleek dat Schrijver en de omstreden vastgoedhandelaar R. van de Putte met de stichtingen garant stonden voor een lening van Staal Bankiers waarmee de aandelen Enhobel waren gekocht. Het speurwerk van de ECD leverde verder geen nieuwe informatie op doordat de bestuurders van de stichtingen, drie verschillende trustmaatschappijen, de namen van hun opdrachtgevers niet wilden onthullen. Van de Putte ontliep in 1991 een faillissement toen makelaar H. Mens een regeling met zijn schuldeisers trof. Van de Puttes voormalige banken claimden dat hij hen nog 37 miljoen gulden moest terugbetalen.

Kerdel wil niets kwijt over zijn activiteiten als executeur-testamentair van de boedel van Schrijver. Kerdel, voormalig directievoorzitter van zakenbank Kempen & Co, is een van de vijf bestuurders van de STE, een parttime functie. De STE houdt namens de overheid toezicht op onder meer de effectenbeurzen en op vermogensbeheerders en controleert de naleving van de wet die grote beleggers in beursgenoteerde bedrijven verplicht hun identiteit te onthullen.

Enhobel geldt op de Amsterdamse effectenbeurs als een curieus fonds. Begin januari deed de veel grotere concurrent Uni-Invest een bod op alle aandelen van Enhobel. Op dit bod, dat bijna de helft boven de toenmalige beurskoers lag, reageerde geen enkele aandeelhouder. Inmiddels heeft Uni-Invest het bod ingetrokken, zonder dat de koers van Enhobel daarop negatief reageerde, zoals gebruikelijk is als een bieding niet doorgaat.