Industrie verwacht fikse groei bedrijvigheid

Ondernemers in de industrie hebben in januari net zoveel orders ontvangen als in december 1996. Toch is hun vertrouwen in de economie toegenomen. Voor de maanden februari tot en met april voorspellen ze een fikse toename van de bedrijvigheid. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren in zijn conjunctuurtest.

Het producentenvertrouwen is vooral door de verwachtingen voor de komende maanden licht gestegen. Over de bedrijvigheid die in januari niet is toegenomen zijn de ondernemers minder te spreken. Daarentegen waren er wel minder bedrijven die hun voorraad gereed produkt als te groot bestempelden.

De index voor de orderpositie lag in januari op 95,8. Ten opzichte van een maand eerder betekent dat een stijging van 0,1 procentpunt. In januari 1996 lag de index nog op 101,3. De afgelopen maand ontvingen de producenten iets meer orders voor halffabrikaten, maar minder voor consumptiegoederen en investeringsgoederen.

Mysterieuze overwegingen waren in 1989 voor het bewind ook de reden om de naam van het land Birma te veranderen in Myanmar. Verscheidene steden, rivieren en etnische groepen kregen eveneens een nieuwe aanduiding, zo werd Rangoon veranderd in Yangon.