Hoge opbrengst Telefónica

MADRID, 25 FEBR. De privatisering van de 21 procent van de aandelen van het Spaanse telecommunicatieconcern Telefónica heeft de Spaanse staat een netto-bedrag van 607 miljard peseta (8,2 miljard gulden) opgeleverd. Dit werd gistermiddag op een bijeenkomst in de Madrileense beurs bekendgemaakt.

De verkoop van de laatste tranche Telefónica aandelen werd moeiteloos door de markt opgenomen, waarbij vooral de belangstelling van de particuliere aandeelhouders in Spanje zelf groot bleek te zijn. Met 1,2 miljoen particuliere aandeelhouders werd de doelstelling van Telefónica om de miljoen te overschrijden ruim gehaald. De privatisering van Telefónica betekent dat de staat definitief zijn greep op het telecommunicatie-concern verliest. De regering werd de afgelopen weken evenwel door de oppositie beschuldigd Telefónica voor te trekken bij de regelgeving rond de digitale betaal-televisie in Spanje. Daarbij zou het recent gestarte initiatief van het bedrijf Canal Satelite Digital worden gedwarsboomd met regelgeving ten gunste van de groep rond Telefónica. Telefónica houdt ook na de privatisering een harde kern aandeelhouders als een bescherming tegen onvrijwillige overneming. Deze bestaat uit de banken La Caixa, Argentaria en BBV, die gezamenlijk vijftien procent van de aandelen beheren. De Spaanse staat maakte gisteren bekend dat ruim de helft van de opbrengst van de Telefónica-verkoop, 375 miljard peseta, bestemd zal worden voor het aflossen van Spanjes staatsschuld. Deze bedroeg eind vorig jaar rond de 69 procent van het bruto nationaal produkt, ruim boven de norm van 60 procent die noodzakelijk is voor het toetreden tot de monetaire unie. Daarnaast zal 180 miljard peseta worden gebruikt om het overheidstekort, voor dit jaar geraamd op de Emu-norm van 3 procent, terug te dringen.