Gouden Beer voor 'Larry Flynt' van Milos Forman

ROTTERDAM, 25 FEBR. Op de Filmfestspiele in Berlijn is gisteren de Gouden Beer voor de beste film toegekend aan The People vs. Larry Flynt, van de Tsjechisch-Amerikaanse regisseur Milos Forman.

De jury passeerde daarmee twee andere publieksfavorieten in Berlijn, The English Patient van Anthony Minghella en Mars Attacks! van Tim Burton. The English Patient werd wel bedacht met de Zilveren Beer voor beste actrice, voor Juliette Binoche.

The People vs. Larry Flynt, die volgende maand ook in Nederland in première gaat, verheerlijkt de oprichter en eigenaar van het Amerikaanse pornoblad Hustler, Larry Flynt, als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Op verzoek van regisseur Forman wordt in Frankrijk de affiche voor de film, die eerder in Amerika al was teruggetrokken, vervangen door een kuisere versie. Conservatieve katholieken hadden eerder vergeefs geprobeerd de huidige affiche, waarin toespelingen op seks en religie zijn verwerkt, door de rechter te laten verbieden. De nieuwe affiche toont hoofdrolspeler Woody Harrelson met een pleister in de kleuren van de Amerikaanse vlag over zijn mond.

De jury in Berlijn, onder voorzitterschap van de Franse oud-minister van cultuur Jack Lang, kende de Zilveren Beer voor beste acteur toe aan Leonardo DiCaprio voor zijn rol als Romeo in William Shakespeare's Romeo and Julliet, een videoclip-achtige film van de Australische regisseur Baz Luhrmann.

De Zilveren Beer voor beste regie was voor de Fransman Eric Heumann (Port Djema). De Chileens-Franse filmer Raoul Ruiz (die ooit nog eens in Nederland Het dak van de walvis maakte), kreeg een Zilveren Beer voor zijn vijftig films omvattende oeuvre.

Speciale juryvermeldingen waren er voor Get on the bus van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, Das Leben ist eine Baustelle van de Duitser Wolfgang Becker, de Poolse actrice Anna Wielgucka (voor haar rol in Panna Nikt van de Pool Andrzej Wajda), en Jordan Kiziuk (voor zijn rol in The Island on Bird Street van de Deense regisseur Soren Kragh-Jacobsen).

Het 47ste festival in Berlijn speelde zich af tegen de optimistische achtergrond van toegenomen bioscoopbezoek in Duitsland, dat vorig jaar met elf procent steeg. Duitse films zorgden voor zestien procent van de omzet. De Duitse publieke televisiezender ZDF kondigde op het festival aan zich in de toekomst op grotere schaal met de produktie van Duitse speelfilms te gaan bezighouden.