Gebroeders Diks actief in Detron

ROTTERDAM, 25 FEBR. De gebroeders Diks, die onlangs een deel van van hun 'slaapwarenhuis' Beter Bed naar de beurs hebben gebracht, steken 7,5 miljoen gulden in het ingenieursbureau Detron.

Ze doen dat in een consortium onder leiding van de participatiemaatschappij Nesbic, onderdeel van het financiële concern Fortis.

Dit hebben Detron, een groep ingenieursbureaus en installatiebedrijven in Brabant, en Nesbic gisteren bekendgemaakt.

De meerderheid van de aandelen blijft in handen van directeur/oprichter G. Banken. De rest wordt eigendom van het consortium, dat bestaat uit Nesbic en Dinvest, het beleggingsverhikel van de broers Diks. De exacte verdeling van de aandelen blijft geheim.

Het consortium betaalt 22,5 miljoen gulden voor het minderheidsbelang. Daarvan komt 15 miljoen gulden voor rekening van Nesbic en de rest van de broers Diks. De aandeelhouders zijn volgens Nesbic-directeur L. van Doorne van plan het belang binnen twee tot drie jaar naar de beurs te brengen.

Ongeveer 19 miljoen gulden van de overnamesom wordt gebruikt voor de uitbreiding van het aandelenkapitaal van het snel groeiende Detron, dat dit geld nodig heeft om de expansie te financieren.

Detron heeft op een balanstotaal van 60 miljoen een eigen vermogen van 1 miljoen gulden. Met de rest van het geld worden de kleine aandeelhouders van het eerste uur uitgekocht.

De broers Mark en Pieter Diks hebben eind vorig jaar een deel van hun belang in Beter Bed verzilverd op de Amsterdamse effectenbeurs. De emissie bracht in totaal zo'n 120 miljoen gulden in het laatje, waarvan de Diks-broers ongeveer 40 miljoen ontvingen. Met Detrom begeven zij zich nu op het pad van de venture capital-verschaffers.

Nesbic is een participatiemaatschappij met een belegd vermogen van 300 miljoen gulden. Nesbic investeert in niet-beursgenoteerde ondernemingen met een behoefte aan risicokapitaal.