Extremisten Algerije: nieuwe fase in moorden

ALGIERS/ PARIJS, 25 FEBR. De zeer gewelddadige Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft “een nieuwe fase” gelanceerd in de strijd tegen de regering. Daarvan maken “het doden van de afvalligen en hun verwanten in steden en dorpen en bomaanslagen in het hart van Algiers en Blida” deel uit. Dat heeft de leider van de GIA, Antar Zouabri, het afgelopen weekeinde gezegd, aldus de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat.

De afgelopen maand zijn honderden Algerijnen om het leven gekomen bij slachtpartijen met name in dorpen ten zuiden van Algiers en bij bomaanslagen in Algiers en de naburige garnizoensplaats Blida. De laatste dagen zijn nieuwe moordpartijen bekend geworden. Zo meldde de onafhankelijke krant Al Khabar dat een gewapende groep bij een 'valse' controlepost bij de stad Saida, 400 kilometer ten zuidwesten van Algiers, 18 mensen had aangehouden en vermoord. De regering, die probeert het moslim-extremistisch geweld te bagatelliseren, heeft dit niet gemeld.

Zouabri meldde tevens dat het leger half februari een offensief tegen het GIA bolwerk in de omgeving van Blida had gelanceerd, met behulp van artillerie en gevechtshelikopters. Hij gaf geen verdere bijzonderheden. (Reuter, AP)