Eerste school in nieuwe wijk moet openbaar zijn

ZOETERMEER, 25 FEBR. Staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) wil dat er in nieuwe wijken voortaan eerst een openbare school wordt opgericht. Pas na een paar jaar moet de wethouder van Onderwijs de behoefte aan andere onderwijsrichtingen peilen.

Dit zei Netelenbos gisteren tijdens een overleg met vertegenwoordigers van het basis en voortgezet onderwijs over de wens van de Tweede Kamer om scholen gemakkelijker van richting te laten veranderen, ofwel van 'kleur te verschieten'.

Tot nu toe was het gebruikelijk dat er onmiddellijk naast een openbare ook een rooms-katholieke en een protestantse school werd gebouwd. Maar de Kamer is van mening dat de scholen de laatste decennia steeds minder aansluiten bij de wensen van ouders. Enerzijds doordat er steeds meer godsdiensten in Nederland worden beleden, anderzijds doordat er ontkerkelijking plaatsvindt.

Het kabinet wil het minumum van 200 leerlingen om een school te mogen oprichten niet verlagen. Vertegenwoordigers van het bijzonder onderwijs toonden zich hierover gisteren ontstemd. Zij willen, ook als ze dit minimum niet halen, een school kunnen openen. Netelenbos zegde wel toe een commissie de voor- en nadelen van het 'kleurverschieten' te laten bestuderen. Een openbare school kan dan bijvoorbeeld omgezet worden in een protestantse school als de meerderheid van de ouders dat wil.