Damrak hervat recordreeks na hoger New York

AMSTERDAM, 10 DEC Een herstel van de dollar, betere obligatiekoersen, een hoger slot van Wall Street en hernieuwde kooplust van beleggers zorgden vanmorgen voor flinke koerswinsten op het Damrak. ABN Amro was net als gisteren favoriet.

AMSTERDAM De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gingen vanmorgen over een breed front omhoog. Rond het middaguur stond de AEX-index op 742,03 punten, 8,52 punten (1,16 procent) hoger dan het slot van gisteren. Eerder op de ochtend ging de index met een stand van 744,53 punten door het tussentijdse record heen van 742,40 punten dat een week eerder werd gezet.

Wall Street, dat gisteren de grens van 7000 punten weer doorbrak, een iets betere obligatiemarkt en een koersherstel van de dollar tot 1,8830 gulden zorgden voor een gunstige stemming.

Voor de tweede opeenvolgende dag was er grote koerswinst voor ABN Amro. De bank klom gisteren al 4,60 gulden en won vanmorgen nog eens 3,60 gulden op 144,10 gulden. Beleggers speculeren erop dat de ABN Amro komende donderdag met bijzonder mooie cijfers over 1996 komt en mogelijk ook een aandelensplitsing bekendmaakt.

Ook Getronics en Hoogovens, die gisteren al opvallende koerswinsten boekten, behoorden vandaag weer tot de grootste stijgers. Automatiseringshuis Getronics kan al tijden weinig verkeerd doen en klom 3 gulden op 64,50 gulden. Hoogovens won vanmorgen 2,40 gulden op 85,90 gulden.

Verder floreerde DSM. Het Limburgse chemieconcern steeg 4,60 gulden op 189,60 gulden. De stijging was niet te danken aan de tot 720 miljoen gulden gedaalde winst die vanmorgen bekend werd gemaakt en geheel volgens verwachting was, maar wel aan de nieuwe dividendpolitiek. DSM gaat onder meer eigen aandelen inkopen. In het kielzog van DSM was ook Akzo Nobel weer in trek: een winst van 4,70 gulden op 278,20 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft zich vanmorgen op de Europese valutamarkten gedeeltelijk hersteld van de koersdaling met anderhalve cent van gisteren. Rond het middaguur werd 1,8830 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,8780 gulden gisteren. De gulden bleef zwak ten opzichte van de mark.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week goed van start gegaan. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen ging omhoog met 76,58 punten tot 7008,20 punten. De stijging had wellicht nog groter kunnen uitvallen, ware het niet dat de technologiefondsen het halverwege de handel even lieten afweten. De handel begon in mineur, een gevolg van de zwakke gang van zaken van afgelopen vrijdag. De beursindex zat al snel op een verlies van meer dan 25 punten, maar daarna ging het bergopwaarts. Vooral technologie-, farma- en bankfondsen waren toen gevraagd. Daarna kwam er even de klad in bij de technologiefondsen, maar dat had voor IBM, een zwaargewicht in de index, uiteindelijk geen gevolgen. Samen met Philip Morris hield de computergigant de beursindex hoog.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio maakte het Nikkei-gemiddelde het verlies van gisteren ruimschoots goed. Het koersgemiddelde van 225 aandelen steeg met 173,08 punten (0,92 procent) tot 19.070,07. De omzet kwam uit op 424 miljoen aandelen.