Dakpannen en bomen op drift in zware wind

ROTTERDAM, 25 FEBR. Een zware storm met windstoten heeft vannacht overal in het land schade aangericht. Het ging vooral om rondvliegende dakpannen en omgewaaide bomen. Voorzover bekend raakte niemand gewond. In veel kustplaatsen gingen door de zware windstoten honderden inbraakalarmen af.

In Zwanenburg hebben politie en brandweer twaalf gezinnen geëvacueerd van de bovenste etage van een drie verdiepingen tellend flatgebouw. Stukken van het dak waren van de flat gewaaid en een deel van een muur dreigde het te begeven. Elf gezinnen zijn inmiddels teruggekeerd naar hun huizen en bouwvakkers zijn bezig met de herstelwerkzaamheden, aldus een woordvoerder van woningbouwvereniging De Vaart in Zwanenburg. De families op de lagere verdiepingen konden in hun woning blijven.

In de regio Amsterdam kregen politie en brandweer 48 meldingen van bomen die op geparkeerde auto's vielen en van dakpannen die van huizen waaiden. In Aalsmeer vloog een aantal GFT-afvalbakken door de straten. Een zeeschip voor autotransport raakte in de Amsterdamse Westhaven op drift. Het waaide naar de overkant van de haven en ramde een Chinese bulkcarrier. Beide schepen liepen flinke schade op.

In de regio Den Haag kreeg de politie vanaf 4.00 uur vannacht meer dan 30 meldingen per uur van rondvliegende dakpannen, omgewaaide bomen en inbraakalarmen die ten onrechte afgingen. De brandweer heeft een aantal loshangende ramen en schoorstenen afgebroken omdat die het dreigden te begeven. Ook in het midden van de provincie Zuid-Holland kreeg de politie honderden telefoontjes over onder meer omgewaaide bomen, wegvliegende delen van daken, en omgevallen schoorstenen. In Berkenwoude waaide het dak van een schuur en moest het vee in die schuur naar een veilige plaats worden gebracht. In Leiden vlogen stalen platen door een raam een huis binnen. Volgens de politie was in Zeeland de schade daar minimaal.

Passagiers die reizen via Schiphol lopen door de storm vertragingen van ongeveer veertig minuten op. De luchthaven heeft twee banen in gebruik, in plaats van de gebruikelijke drie. Schiphol verwachtte vanmorgen dat de vertragingen de hele dag zouden voortduren. De veren tussen Vlissingen en Breskens en tussen Kruiningen en Perkpolder zijn vandaag aan de kade blijven liggen. De verkeerspolitie in Driebergen waarschuwt weggebruikers in het hele land voor zware windstoten.