Cruiseschip mogelijk terug naar Rotterdam

ROTTERDAM, 25 FEBR. De gemeente Rotterdam wil het cruiseschip 'Rotterdam' kopen van de cruiserederij Holland America Line (HAL) om het onder andere als hotel- en congrescentrum aan particuliere bedrijven te gaan verhuren. Met de aankoop van het bijna 39 jaar oude vlaggeschip dat 38.645 ton weegt en 228 meter lang is, is 21 miljoen dollar gemoeid. Het schip wordt op 1 oktober door de HAL uit de vaart genomen.

De 'Rotterdam', nu tijdens zijn 29ste wereldcruise onderweg van Australië naar Bali, is het laatste passagiersschip dat is gebouwd door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Met fraai ingerichte salons en restaurants en een authentieke stoomturbine heeft het schip museale waarde. Het schip was 25 jaar geleden voor het laatst in Rotterdam. De plannen voorzien in een ligplaats in de Rijnhaven vlak bij de Kop van Zuid, de uitbreiding van het Rotterdamse centrum op de linker Maasoever.

Zeven commissies van de Rotterdamse gemeenteraad zouden vandaag in spoedvergadering bijeenkomen om te beslissen over de aankoop. De in New York gevestigde HAL, sinds 1988 onderdeel van het Amerikaanse Carnival Cruise Line, wil het koopcontract uiterlijk vrijdag ondertekend terug hebben. Daarom is er volgens een gemeentelijke woordvoerder geen tijd om het voorstel aan de voltallige gemeenteraad voor te leggen.

Behalve het aankoopbedrag van omgerekend omstreeks 37 miljoen gulden is volgens voorlopige berekeningen nog eens 116 miljoen gulden nodig. Dat geld is bestemd voor de bouw van een steiger, aanpassing van het interieur van het schip en inrichting van World Port Experience, een project om toeristen een audiovisuele beleving van de Rotterdamse haven te geven. Voor de financiering van deze uitgaven zal de gemeente 73 miljoen gulden moeten lenen.

Als de raadscommissies instemmen met de aankoop volgt een onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen om het schip commercieel te exploiteren. In juni kan de raad dan op grond van het resultaat van dat onderzoek definitief belissen. Na een negatief besluit mag de gemeente het schip weer doorverkopen. Echter, als de 'Rotterdam' door een (concurrerende) cruiserederij wordt gekocht, moet een afkoopsom van 3,5 miljoen gulden aan de HAL worden voldaan, zo is overeengekomen.

Het motelconcern Van der Valk en de Rotterdamse zakenman C. Breekweg begonnen ruim een half jaar geleden onderhandelingen met de HAL over de aankoop van de 'Rotterdam', die nog altijd populair is bij Amerikaanse cruise-liefhebbers. Nadat gebleken was dat zij de benodigde investeringen niet konden opbrengen, nam het Gemeentelijk Havenbedrijf de onderhandelingen over. De HAL toonde zich bereid met Rotterdam zaken te doen, hoewel ook vier cruisemaatschappijen belangstelling hadden voor het schip, dat nog in goede conditie is.

B en W onderschrijven de opvatting van het Havenbedrijf dat de 'Rotterdam' een grote toeristische trekpleister voor de stad kan worden. Daarnaast is ook de werkgelegenheid van belang. Verwacht wordt dat het cruiseschip met zijn nieuwe functies van hotel, restaurant en congrescentrum duizend volledige banen zal opleveren.