Belgrado belooft vrijheid voor media

BELGRADO, 25 FEBR. De Servische minister van Informatie heeft toegegeven dat er in Servië iets schort aan de persvrijheid. Ze beloofde een nieuwe mediawet, die wordt afgestemd op Westerse wetgeving.

De uitlatingen van minister Radmila Milentijevic worden gezien als een concessie aan de oppositiecoalitie Zajedno, die dreigt vanaf 9 maart weer elke dag massaal de straat op te gaan als het bewind van president Miloševic geen duidelijke maatregelen heeft genomen om de persvrijheid te vergroten. Dat geldt met name voor de berichtgeving van radio-Belgrado en de staatstelevisie RTS.

Milentijevic gaf gisteren toe dat de kritiek op de door het regime gecontroleerde staatsmedia “gedeeltelijk gerechtvaardigd” is. “Ik heb deze baan genomen met de krachtige belofte van president Miloševic dat we onze media gaan liberaliseren”, zei ze. “De RTS heeft in haar nieuwbulletins en haar politieke programma's de realiteit van het politieke leven niet goed weergegeven - verre van dat. We moeten de media liberaliseren, vooral bij de politieke en nieuwsprogramma's van de RTS.”

Op de vraag of dat betekent dat de oppositiepartijen vóór de parlementsverkiezingen van komende herfst gelijke toegang tot de media hebben, antwoordde de minister: “Absoluut.” Ze zei dat de nieuwe mediawet wordt gemodelleerd op “de meest liberale mediawet in West-Europa”. “De wet zal de persvrijheid garanderen in bewoordingen die elke twijfel uitsluiten”, aldus Milentijevic. (Reuter, AP)