Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Auto-onderdelen fors duurder door EU-richtlijn

AMSTERDAM, 25 FEBR. De garagerekening en verzekeringspremies zullen flink duurder worden als de Europese Modellenrichtlijn van kracht wordt. Hiervoor waarschuwt de RAI Afdeling Autovak, waarin de onafhankelijke producenten van auto-onderdelen zijn verenigd. Op dit moment mogen onafhankelijke producenten nog merkonderdelen namaken, mits ze de autofabrikanten daarvoor een redelijke vergoeding betalen.

Deze nagemaakte onderdelen zijn vaak tientallen procenten goedkoper dan de originele onderdelen. Jaarlijks wordt voor 2 miljard gulden aan reparatieonderdelen verkocht, waarvan een kwart merkloos is. De modellenrichtlijn bepaalt nu dat het ontwerp van een product beschermd is, zodat alleen de autofabrikant de onderdelen mag maken die het uiterlijk van de auto bepalen. Het gaat hierbij om carrosseriedelen, maar ook om koplampen of het interieur. Volgens de RAI krijgen de fabrikanten nu de kans de markt te dicteren, met hogere prijzen tot gevolg. Bovendien zou de Modellenrichtlijn de nekslag kunnen betekenen voor importeurs en groothandels in “zichtbare” onderdelen van onafhankelijke fabrikanten. Op 13 maart nemen de Europese ministers van Economische Zaken een besluit over de gewraakte richtlijn. Minister Wijers van Economische Zaken was tot nu toe niet erg gelukkig met de Modellenrichtlijn, en dreigde deze dan ook te blokkeren. Vorige week kondigde hij echter aan zijn verzet te staken als de Europese Commissie het toestaan van parallelimport weer op de agenda zet. (ANP)