ABN Amro: aandelen Content over

ROTTERDAM, 25 FEBR. ABN Amro is met een substantieel pakket aandelen van het beursgenoteerde uitzendbureau Content blijven zitten. ABN Amro heeft de aandelen overgehouden aan een omvangrijke transactie die de bank verrichtte voor Content-voorzitter Silvia Tóth. De bank bezit nu 10,1 procent van de aandelen Content.

Tóth maakte vorig jaar november bekend haar belang van 50 procent in de onderneming terug te willen brengen tot iets meer dan 10 procent. ABN Amro verzorgde de herplaatsing van de 1,7 miljoen aandelen en bood Tóth een prijs van 70 gulden per aandeel. Volgens ABN Amro destijds was de belangstelling van beleggers voor de stukken groot.

Tóth deed haar aandelen op een heel gunstig moment van de hand, zo bleek al snel, want de koers van het aandeel Content staat sindsdien onder druk, alle beursrecords ten spijt die het Damrak de laatste maanden liet zien. “Om een rustige nahandel te garanderen” heeft ABN Amro uiteindelijk zelf aandelen gekocht om de koers van Content te steunen, aldus een woordvoerder van de bank vanochtend. Emissiesyndicaten verplichten zich doorgaans tegenover de kopers van de aandelen om de koers gedurende een maand na de plaatsing op peil te houden.

Het belang van ABN Amro in Content liep op tot iets meer dan 10 procent, zo blijkt uit de cijfers die de bank verplicht is te publiceren in het kader van Wet Melding Zeggenschap. ABN Amro wil niet aangeven welk deel daarvan op de plank is blijven liggen, welk deel is bijgekocht en welk deel al in bezit was door handel voor eigen rekening.

Als reden voor de koersdaling van Content wordt een aantal zaken genoemd. Geruchten over een mogelijke overname van Content door de grotere branchegenoot Vendex gaven de Content-aandelen in november, ten tijde van Toth's besluit haar belang terug te brengen, een flinke steun in de rug. De koers bereikte een historisch hoogtepunt.

Begin dit jaar maakte Vendex echter bekend de Franse uitzendgroep BIS te willen overnemen, waarmee in één klap de overnamegeruchten de bodem werden ingeslagen. De koers van Content kwam bovendien onder druk te staan, zuiver en alleen door de mededeling zelve dat Tóth haar belang wilde verminderen. Sommige analisten zagen deze beslissing van Tóth namelijk als een veeg teken, hoewel Tóth heeft verzekerd dat zij gewoon als bestuursvoorzitter aanblijft.

Content maakte eerder deze maand een stijging van de winst met 22 procent bekend tot 17,7 miljoen gulden. De omzet steeg met 20 procent tot 381 miljoen. Een winstverwachting sprak de onderneming niet uit.