Zondagsheiliging helpt René Ruitenberg aan marathontitel

ROTTERDAM, 24 FEBR. Vorig jaar liet René Ruitenberg vijf KNSB-marathons schieten omdat er op zondag werd geschaatst. Dit seizoen stelde de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond een kerkvriendelijker kalender samen. De zondagen verdwenen uit het wedstrijdbestand.

René Ruitenberg maakte er dankbaar gebruik van. In Deventer won hij zaterdag de KNSB-cup, een wedstrijdenreeks op kunstijs die in oktober op de Jaap Edenbaan in Amsterdam begon. In de laatste race moest hij de ritzege laten aan Arnold Stam, die in de eindsprint Piet Kleine versloeg. Het duo Stam-Kleine had twee ronden voorsprong op het peloton. Lammert Huitema was de snelste marathonschaatser in de achtervolgende groep. Huitema was vorig jaar winnaar van de KNSB-cup.

Het Wehkamp-team van ploegleider Last beheerste het seizoen van begin tot eind. Eerst zwaaide Edward Hagen de scepter en na zeven marathons werd zijn ploegmaat René Ruitenberg lijstaanvoerder van de KNSB-competitie. Ruitenberg gaf zijn leiderspositie niet meer uit handen. Twee keer won hij een marathon op kunstijs, die in Utrecht en Assen.

De voldoening straalde van Ruitenbergs gezicht toen hij zijn recente prestaties nabeschouwde. “Niemand had ooit gedacht dat ik de Cup zou winnen. In mijn eerste jaren als marathonschaatser reed ik tactisch niet goed. Maar ik heb laten zien te hebben bijgeleerd. Vorig seizoen werd ik eenentwintigste. Maar toen heb ik de marathons op zondag laten schieten”, zei Ruitenberg, die voor de wedstrijd misselijk van de zenuwen was geweest.

Gretha Smit uit Rouveen, de nummer twee van de laatste Elfstedentocht, won zaterdag in Deventer de laatste marathon op kunstijs om de KNSB-Cup voor vrouwen. Gretha Smit, één van de drie zusjes die samen het marathonschaatsen beoefenen, ontsnapte met succes uit het peloton. De tweede plaats was voor Jolanda Duivenvoorde uit Noordwijk, de derde voor Antoinette Voskuil uit Epe.

De eindzege was na twaalf marathons op kunstijs voor Klasina Seinstra uit St. Johannesga. In Deventer werd ze zaterdag zesde. In haar zevende marathonseizoen prolongeerde voormalig langebaanschaatsster Seinstra haar titel. Eerder dit seizoen schreef de Friezin de vijftiende Elfstedentocht op haar naam, werd ze Nederlands kampioen op kunstijs en won ze de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk.