Vitesse viert vier Griekse treffers tegen Groningen

ROTTERDAM, 24 FEBR. Eén doelpunt stond er tot gisteren achter de naam van Nikos Mahlas. Tegen FC Groningen echter kwam de Griekse spits van Vitesse los. Binnen achttien minuten scoorde hij drie keer, in de 37e minuut gevolgd door doelpunt nummer vier. Met een 6-1 nederlaag moesten de Groningers naar huis.

Na het succes tegen FC Twente en PSV won Vitesse ook de derde wedstrijd onder leiding van Ten Cate. Het eerste doelpunt van Mahlas werd nog uitgewist (Magno scoorde voor Groningen) maar daarna was het snel gebeurd. Met nog drie treffers bepaalde Machlas de stand op 4-1. Vervolgens scoorden Makaay en Del Olmo: 6-1.

NAC en Heerenveen dienden zich tevreden te stellen met een gelijkspel: 2-2. Het gelijkspel was overeenkomstig het wedstrijdbeeld. Heerenveen was aanvallend ingesteld. De Noor Staurvik van NAC zag zijn sterke spel vlak voor rust beloond. Hij joeg een vrije trap dwars door de muur in het doel. Na rust kwam Heerenveen gelijk door een strafschop van Tomasson: 1-1. NAC kwam op voorsprong. Staurvik bereidde voor, Stewart rondde af: 2-1. Met een schot in de bovenhoek herstelde De Visser de schade na zwak verdedigen van NAC: 2-2.

Utrecht verloor in eigen huis met 1-0 van Sparta, dat net als de thuisclub drie nederlagen op rij had geleden. In de eerste helft was voorzichtigheid troef. Na rust bereikte Spartaan Van der Meer met een pass Van der Laan: 0-1. In de 53e minuut miste Witschge vooropen doel de gelijkmaker. Hij raakte de bal verkeerd. Arbiter Helmstrijd gaf acht gele kaarten.

Invaller Danny Muller leidde RKC in eigen huis met 3-1 fortuinlijk langs hekkensluiter NEC. Wijnhard scoorde eerst. Vlak voor de rust kwam NEC op gelijke hoogte. Janssen krulde de bal langs doelman Van Dijk: 1-1. In de 78e minuut verdween de Nijmeegse hoop. Muller scoorde 2-1. Twee minuten later maakte Muller er 3-1 van. De Nijmeegse aanhang sloopte vervolgens het hek en nam bezit van het veld. Arbiter Jol staakte het duel tien minuten.

In de 74e minuut stond invaller Hans Bond aan de basis van de eerste treffer van Volendam. Hij brak op de linkervleugel door, gaf een voorzet op de instormende Valk: 1-0. Met een man meer besliste Volendam in de laatste minuut de wedstrijd. Gray was na een slaande beweging uit het veld gestuurd. Nijholt zond Samardzic weg, die simpel scoorde: 2-0.

Roda JC behaalde een moeizame overwinning op Willem II (2-1). Willem II begon met goed combinatiespel. In de elfde minuut won De Gier een kopduel van Senden, waarna de bal bij Kolkka belandde. Deze liet doelman Hesp met een diagonaal schot kansloos, 0-1. Invaller Van der Luer stond aan de basis van de gelijkmaker. Sibon scoorde uit zijn hoekschop. Het wachten was op een nieuwe inspiratie door Van der Luer. Die kwam drie minuten voor tijd, na een hoekschop. Schops joeg de bal in het doel: 2-1.