Twee doden bij schietpartij in disco

ROTTERDAM, 24 FEBR. In discotheek The Drome in Heerhugowaard zijn zaterdagnacht twee mensen doodgeschoten en drie bezoekers zwaar gewond. De politie heeft twee verdachten van de schietpartij aangehouden. Vannacht is in de discotheek brand gesticht. De politie gaat ervan uit dat de brandstichting een wraakactie is voor de schietpartij.

De slachtoffers die zaterdagnacht overleden, zijn een 40-jarige portier van The Drome uit Alkmaar en een 20-jarige bezoeker uit Amsterdam. Zes mannen en een vrouw raakten gewond, van wie er twee nog op de intensive care-afdeling liggen in het Medisch Centrum Alkmaar. Ze zijn niet in levensgevaar. Een aantal gewonden had niets te maken met de ruzie, die leidde tot de schietpartij.

Niet bekend

Burgemeester Vermeer van Heerhugowaard zei gisteren dat de disco, die wordt bezocht door jongeren uit de hele streek, in elk geval tot 10 maart gesloten blijft. Hij sprak zijn afschuw over de schietpartij uit.

De schietpartij vond kort na drie uur zondagochtend plaats, nadat een aantal mensen ruzie had gekregen rond sluitingstijd in de disco. De portier probeerde de ruzie te sussen, volgens de politie, en werd vervolgens doodgeschoten in de hal van de disco. De dader rende daarna naar buiten met in zijn kielzog andere ruziemakers.

Voor de deur van de disco liep de onenigheid hoog op en werden er tientallen schoten gelost. Daarbij vielen nog eens een dode en zeven gewonden, zes mannen en een vrouw. Honderden discotheekbezoekers renden tijdens en na de schietpartij in paniek over straat, aldus een politiewoordvoerder.

De politie heeft 23 rechercheurs ingezet om de schietpartij te onderzoeken. Over de achtergrond van de ruzie weet de politie nog niets, de relatie van de 20-jarige Amsterdamse slachtoffer tot de schietpartij is evenmin duidelijk.

Volgens de politie werd het ambulancepersoneel in de chaos na de schietpartij ernstig gehinderd. Omstanders dwongen een cameraman van het televisieprogramma '06-11 Weekend' zijn band af te staan.

Op de buitenmuren van de dicotheek zijn vannacht tevens leuzen gekalkt in het Engels: 'For the murderer: you can run' en 'For the murdered: Merley R.I.P.'