TRUFFELRODDEL

Op het menu van Roberto stond taglliata di vitella con tartufi bianci, risotto ai funghi porcini en petto d'anatra con tartufo bianco. De witte truffels die over de gerechten werden geschaafd waren uit Italië meegebracht door Fiorenzo Dorgliani die aan tafel sterke truffelverhalen vertelde.

Toen Antonio Carluccio in Noord-Italië was om een nieuwe serie BBC-televisie-kookprogramma's op te nemen, moest er uiteraard ook een truffelspeurtocht worden gefilmd. Voor alle zekerheid werden om tijd- en gezichtsverlies te voorkomen op verschillende plaatsen truffels in de grond gestopt. Die plaatsen werden uiteraard keurig geheim gehouden en in kaart gebracht, want een kilo witte truffels kost zo'n 4200 gulden. Alles verliep voorspoedig. Wel bleek dat de honden de expres verstopte truffels voorbij waren gehuppeld. Uiteraard werden deze exemplaren later zorgvuldig met de hand uitgegraven.

Inmiddels is in Nederland bij Kosmos Z & K de vertaling van Carluccio's kookboek, dat na de televisieserie werd samengesteld, uitgekomen. Met een foto van Carluccio en de truffelhonden en hun baasjes. Titel van het boek: 'Mijn Italiaanse keuken is een feest' (ƒ 49,90). In maart van dit jaar verschijnt alweer een boek van Carluccio: 'Muzikale menu's uit Italië'. Bij de vijftien feestelijke menu's zit een cd met Italiaanse opera-aria's gezongen door onder andere Luciano Pavarotti en Joan Sutherland (prijs van het boek met cd ƒ 45). Overigens kun je in Londen in Neal Street - bij Covent Garden - in Carluccio's restaurant eten. Naast het restaurant ligt de winkel waar Italiaanse delicatessen die zijn naam dragen, worden verkocht. Voor het volgende eenvoudige recept voor koolsoep uit Valpellina is fontinakaas nodig, een kaas die afkomstig is uit Val d'Aosta. Is deze kaas onvindbaar neem dan gruyère-kaas. De smaken van fontina en gruyère lijken op elkaar.

Zuppa di cavolo Valpellinense

1 liter kippenbouillon

1 savooienkool van circa 600 gram

200 gram oud brood

250 gram fontinakaas

50 gram boter

Snijd de schoongemaakte kool in plakken en het brood en de kaas in blokjes. Kook de kool gaar in gezouten water. Schep de kool uit de pan. Leg in een royale pan met dikke bodem die op een laag vuur wordt gezet een laag warme kool. Leg daarop een laag broodblokjes, gevolgd door een laag kaas. Hierop komt weer een laag kool. Druk de lagen een beetje op elkaar. Verhit intussen de bouillon. De kokendhete bouillon wordt op de laatste laag gegoten. Laat de soep enkele minuten staan en voeg dan de gesmolten boter toe. Roer de hete soep door en dien meteen op.

    • Anne Scheepmaker