Tadzjieken akkoord over vrede

DOESJANBE, 24 FEBR. In het door een burgeroorlog geplaagde Tadzjikistan zijn de regering en de islamitische oppositie het eens geworden over een beëindiging van de strijd en een deling van de macht.

President Imomali Rachmonov en oppositieleider Said Abdullah Nuri zetten zaterdag na overleg in de Iraanse stad Mashad hun handtekening onder een akkoord, dat voorziet in de vorming van een Nationale Verzoeningscommissie waarin beide partijen dertien zetels krijgen en die wordt voorgezeten door Nuri. In verder vredesoverleg in Moskou moeten nog een aantal details worden geregeld.

Het akkoord met een eind maken aan een burgeroorlog die vier jaar heeft geduurd en tienduizenden levens heeft geëist. Sinds december heerst een wankel bestand. De islamitische oppositie controleert een groot deel van het oosten en zuiden van het land en Rachmonovs communistische bewind houdt zich alleen dankzij de materiële hulp uit Moskou nog in het zadel.

Volgens de afspraken krijgt de oppositie dertig procent van alle regeringsfuncties. De Verzoeningscommissie moet als een overgangsbestuur fungeren, de uitwisseling van gevangenen en de terugkeer van vluchtelingen regelen en parlementsverkiezingen en grondwetswijzigingen organiseren.

In Moskou wordt verder gepraat over nog aantal openstaande problemen, zoals de integratie van troepen van de oppositie in het leger en de vraag welke officiële status de diverse oppositiegroeperingen krijgen.

Vrijdag maakte de Amerikaanse regering bekend dat alle familieleden van Amerikaanse diplomaten in Tadzjikistan worden geëvacueerd, dit met het oog op hun veiligheid. Vorige week werden Doesjanbe op één dag zeven mensen bij aanslagen vermoord. Onder hen bevonden zich twee bewakers van de Amerikaanse ambassade. (Reuter, AP)