Opiniepeilingen: steun Kohl brokkelt af; Kohl wil steun SPD voor belastingplan

BONN, 24 FEBR. Bondskanselier Kohl heeft een dringend beroep op de oppositionele SPD gedaan om zijn plannen voor belastingverlaging te steunen. De oproep van Kohl komt op een moment dat zijn regeringscoalitie voor het eerst in de opiniepeilingen haar meerderheid heeft verloren.

De belastinghervorming is van “levensbelang voor Standort Deutschland, voor handhaving van onze concurrentiepositie en voor het scheppen van nieuwe banen”, zei Kohl vlak voor het begin, vanmorgen, van de gesprekken met de sociaal-democratische oppositiepartij SPD. De kanselier heeft SPD-voorzitter Oskar Lafontaine, fractieleider Rudolf Scharping en de Hamburgse burgemeester Henning Voscherau uitgenodigd gezamenlijk met de regering tot overeenstemming te komen over deze voor Duitsland ingrijpende belastinghervorming.

De kanselier drong er bij de SPD op aan “met haar meerderheid in de Bondsraad haar bijdrage te leveren in het belang van de werklozen in Duitsland”. Vorige maand is de werkloosheid tot 4,7 miljoen gestegen. Kohl wordt geconfronteerd met een toenemende druk om snel maatregelen te nemen die het investeringsklimaat verbeteren en banen scheppen.

Uit een opiniepeiling van het toonaangevende televisiekanaal ZDF blijkt dat de regeringscoalitie van CDU/CSU en de liberale FDP voor het eerst de meerderheid kwijtraakt als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De CDU krijgt 40 procent van de stemmen, de SPD 35 procent, Bündnis 90/Die Grünen 11 procent en de FDP 5 procent. Dat betekent dat de huidige regeringscoalitie in totaal op 45 procent van de stemmen uitkomt en een coalitie van SPD en Groenen op 47 procent.

Kohl is als kanselier ook minder populair geworden, blijkt uit de ZDF-peiling. Op de vraag of Kohl of Gerhard Schröder, de sociaal-democratische premier van Nedersaksen, bondskanselier moet worden, koos slechts 40 procent voor Helmut Kohl en 46 procent voor Schröder. Een meerderheid van de bevolking (56 procent) vindt dat Kohl zich bij de komende parlementsverkiezingen in 1998 niet meer verkiesbaar moet stellen als bondskanselier, aldus de ZDF-peiling.

De opiniepeiling weerspiegelt bezorgdheid bij de Duitsers over de werkloosheid en verwarring over de reikwijdte van de belasting-, de pensioen- en de gezondheidszorghervorming die de regering heeft aangekondigd. Afgelopen vrijdagavond werd de bondskanselier tijdens een partijbijeenkomst in Hessen, waar 2 maart gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, door een deel van de achterban uitgejouwd toen hij de drie hervormingen ter sprake bracht. De verkiezingen in het zuidelijke Hessen, met Wiesbaden als hoofdstad en Frankfurt als financieel centrum, worden door Kohl als een belangrijke graadmeter beschouwd voor de populariteit van de regering. Ook de Bundesbank in Frankfurt drong vorige week bij de regering aan op meer helderheid over de economische hervormingen zodat het vertrouwen van het bedrijfsleven weer toeneemt.

De belastingverlaging is het belangrijkste thema vandaag bij de gesprekken die de regeringscoalitie onder leiding van de bondskanselier voert met de SPD-top. Kohl zei dat het gesprek met de oppositie “een belangrijk signaal kan worden voor de hervormingsgezindheid van Duitsland”.

Tussen de regeringspartijen en de oppositie bestaat grotendeels overeenstemming over belastingmaatregelen die moeten worden genomen ten gunste van het bedrijfsleven. SPD-fractievoorzitter Rudolf Scharping liet zich het