Opel wordt mogelijk nieuwe eigenaar van noodlijdend Lada

HAMBURG, 24 FEBR. De met forse schulden kampende Russische autofabrikant Lada heeft toenadering gezocht tot Opel. Wanneer de Duitse autofabrikant bereid is flink te investeren kan hij een meerderheidsbelang krijgen in Lada. Dat heeft directeur Vladimir Kadannikov van Lada verklaard tegenover de krant Hamburger Abendblatt.

Opel liet in een reactie weten elk voorstel van Lada zorgvuldig te zullen bestuderen. Opel beschouwt Rusland als een interessante markt. Om die reden zijn er al verkennende besprekingen tussen beide bedrijven geweest.

Kadannikov zei zich te kunnen voorstellen dat er bij de hoofdvestiging van Lada's moederbedrijf AvtoVAZ in Togliatti Opel-modellen van de band gaan komen die zijn aangepast aan de Russische markt. De Duitsers zouden dan gebruik kunnen maken van de verkooporganisatie van Lada in Rusland.

De stad Togliatti is genoemd naar de voormalige Italiaanse communistenleider Palmiro Togliatti toen daar in 1970 een produktielijn werd gebouwd voor auto's op basis van een Fiat-model. Vorig jaar had een referendum plaats over wijziging van de naam van de stad, maar de autoriteiten verklaarden dat ongeldig omdat er te weinig kiezers kwamen opdagen.

AvtoVAZ, dat met 115.000 werknemers ongeveer 600.000 auto's per jaar produceert, maakte begin december afspraken met de Russische regering over een kapitaalvergroting om een bankroet af te wenden. Alleen al aan achterstallige belastingen heeft de onderneming een schuld van 940 miljoen gulden. De regering stelt als voorwaarde dat AvtoVAZ een buitenlandse partner gaat zoeken. Vice-premier Potanin van Economische Zaken noemde als mogelijke kandidaten Opel, Ford en BMW. (ANP)