LITTLE HELP

With A Little Help From My Friends (PIAS 444.0003.20)

Onder de noemer With A Little Help From My Friends is er jaarlijks een avond in Paradiso waarop popartiesten hun zelfgeschreven nummers laten begeleiden door het Metropole Orkest. Het artistiek succes van die vertolkingen staat of valt bij de ambitie van de diverse arrangeurs om iets toe te voegen aan de vaak al bekende liedjes, die nu op een benefiet-cd voor War Child zijn verzameld.

Bij de boerenklompendans van Rowwen Hèze klinkt het topzware orkest als een carillon op een modderschuit, terwijl de galmende Anneke van Giersbergen van The Gathering het moet stellen met uitgeschreven synthesizerpartijen. Het best werkt de combinatie rock-violen bij de lawaai-orgie van Hallo Venray in Japanese Cars of in de vloedgolf van orkestraal geweld bij de death grunt van Gorefest's Jan Chris de Koeijer.

Een goed lied, zo leren Stil In Mij van Van Dik Hout en Rosie van Claw Boys Claw, blijft overeind als er eens wat meer bij komt kijken dan de gebruikelijk rockbezetting. Op 27 februari is het de beurt aan de Belgen Arno en dEUS om te worden opgevioold.

    • Jan Vollaard