Kiezer verkiest Kok boven Bolkestein

DEN HAAG, 24 FEBR. De meerderheid van de kiezers ziet in de huidige premier Kok een geschiktere minister-president voor de volgende kabinetsperiode, dan in VVD-leider Bolkestein. Ook de VVD-aanhang is deze mening toegedaan.

Dat is de uitslag van een enquête onder 750 kiezers in opdracht van de actualiteitenrubriek Netwerk. Van de ondervraagden ziet 75 procent Kok als de meest geschikte minister-president, terwijl 11 procent kiest voor de VVD-leider. In VVD-kring ziet 46 procent Kok als een geschiktere premier; tegenover 30 procent Bolkestein. Bijna 30 procent (28,5) van de liberalen vindt dat Kok premier moet worden, ook al is de VVD na de komende verkiezingen de grootste partij.

De enquête werd vorige week gehouden. De uitslag ervan komt enkele dagen voor het debat tussen VVD-leider Bolkestein en het kabinet over de NAVO-uitbreiding. Bolkestein heeft in een opinie-artikel gepleit tegen die uitbreiding, terwijl het kabinet haar juist steunt. Onduidelijk is nog of de voorzitters van de andere fracties aan het debat zullen meedoen.

Bij de discussie in de VVD-fractie, vorige week dinsdag, kritiseerden de VVD-Kamerleden S. van Heemskerck Pillis-Duvekot en J.D. Blaauw Bolkesteins conclusie. Van Heemskerck: “Ik heb me zo vaak publiekelijk uitgelaten voor uitbreiding van de NAVO, onder meer als oud-vice-president van de NAVO-Assemblée, dat ik ongeloofwaardig zou worden als ik nu een ander standpunt in zou nemen. Ik heb in het fractieberaad een formeel voorbehoud gemaakt, niet omdat ik Frits zijn zorgen niet deel, maar omdat ik zijn conclusie een brug te ver vind.”

In de uitzending van Netwerk waarin de enquêteresultaten bekendgemaakt werden, oefenden ook G. de Vries, voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, en oud-commissaris van de koningin H. Vonhoff kritiek uit op Bolkestein. Vonhoff kwalificeerde diens standpunt als “een misser. Als ik fractielid zou zijn, zou ik hebben medegedeeld dit standpunt niet te delen”, aldus Vonhoff.