Irak gaat akkoord met VN

BAGDAD/ MANAMA, 24 FEBR. Irak heeft er uiteindelijk mee ingestemd om de resten van circa 130 verboden raketten voor onderzoek aan de Verenigde Naties over te dragen. De VN willen uitzoeken of deze resten inderdaad, zoals Bagdad stelt, afkomstig zijn van Russische Scud-raketten die ontmanteld zijn.

Het is ook mogelijk dat de brokstukken van minder geavanceerd Iraaks materieel afkomstig zijn en zijn bedoeld om de aandacht af te leiden van nog verborgen raketten waarover Irak krachtens de bestandsovereenkomst na de Golfoorlog van 1991 niet meer mag beschikken.

Het akkoord tussen Irak en de VN, na een maandenlange ruzie over dit onderwerp, werd gisteren op een persconferentie in Bagdad bekendgemaakt door Rolf Ekeus, het hoofd van de Speciale VN-commissie die toeziet op de ontmanteling van de Iraakse massa-vernietigingswapens. De resten worden nu naar de Verenigde Staten overgebracht.

Irak zegt dat het de raketten in 1992 heeft ontmanteld. Ekeus merkte gisteren op dat dergelijke eenzijdige actie door de Iraakse autoriteiten zijn werk bemoeilijkt. Hij zei dat Irak mogelijk nog verboden materieel verbergt. Wat dat betreft wees hij er tevens op dat zijn commissie nog “zeer substantiële en ernstige” zorgen heeft over de Iraakse chemische wapens, die eveneens zijn verboden. (AP, Reuter)