In de scheersalon van RTL 4

Om de zondagavond in intellectueel opzicht niet al te zwaar te belasten, heeft RTL 4, onze nationale familiezender, de serie praatprogramma's onder de titel Lief & Leed hervat. Vroeger werden die nog gepresenteerd door een braaf ogende mevrouw, maar dit seizoen is het karwei uitbesteed aan een uitdagender dame uit de stallen van John de Mol.

Ze is gehuld in sjiek, strak satijn en een weelderig bontkraagje, dat meer dan voldoende zuurstof doorlaat voor haar decolleté - het type outfit dat bij de escortservice voor de betere meisjes wordt weggelegd, en dan nog alleen als ze naar de duurste hotels met de geilste oliesjeiks moeten.

Wat bij deze gastvrouw vooral opvalt, is de stand van haar benen die geheel aan de aard van het onderwerp is aangepast: het is een soort spreidstand die je ook wel ziet in westerns bij cowboys die net provocerend de saloondeurtjes hebben opengestoten: hier-ben-ik-en-wie-doet-me-wat. Af en toe zakt de gastvrouw zwoel lachend door haar gespreide knieën, terwijl ze haar erogene zones vaag toezwaait, maar laat ik niet te veel op de gebeurtenissen vooruitlopen.

Het onderwerp van gisteravond was 'Lichaamshaar en erotiek'. In de studio hadden nogal wat mensen plaatsgenomen, die er zich in hun vrije tijd op toeleggen om zichzelf en elkaar van zoveel mogelijk beharing te ontdoen. Dit leidde tot dialoogjes, waarvan je je kunt afvragen of ze zich in enige tv-studio ter wereld - inclusief die van Ricky Lake en Jerry Springer - ooit eerder hebben voorgedaan.

Twee van de hoofdgasten waren Kim en Bennie die elkaar al vanaf het begin van hun relatie zo volledig mogelijk bijknippen.

“Waarom doe je dat, kan je het wel goed zien, hahaha”, vroeg de Wijdbeense Dame.

“Ik ben geen liefhebber van een grote bos hout voor de deur”, zei Bennie.

“Ik had het al eerder bij mezelf gedaan”, zei Kim.

“Helemaal eraf of liet je een plukje haar zitten?”

“Het ging niet zo best, hij kan er echt álles afhalen.”

“Hoe voelde dat de eerste keer?” wilde de Wijdbeense Dame weten.

“Het gaf me een lekker gevoel”, zei Kim.

“Wat dacht jij de eerste keer, Bennie?”

“Het wond me wel op.”

“Doe je het met scheermesjes of tondeuses?”

“Wil je het helemaal kaal hebben, dan moet het met scheermesjes”, zei Bennie met koel vakmanschap.

“Het voordeel van de tondeuse is dat het lekker trilt”, zei Kim.

“En jij scheert Bennie ook?”

“Wat minder.”

Bennie: “Ik kan beter dan zij bij alle plekken komen.”

Dit begreep de Wijdbeense Dame niet helemaal. Zij ging een beetje stijfjes door de knieën, terwijl ze met haar handen haar satijnen achterkant probeerde te raken. “Maar daaronder zitten toch die klootjes?”

Ook dit anatomische gegeven bleek geen probleem voor Bennie. “Voor mij is het toch makkelijker dan dat zij het bij zichzelf moet doen.”

Wat hadden we nog meer in deze leerrijke uitzending?

Er was Wendy, 'de schaamhaarcoiffeuse', die haar hobby (of beroep?) niet moeilijk vond. “Maar een kin is toch een stuk gladder dan een kutje?” vroeg de Wijdbeense Dame. “In principe zijn ze even glad”, wist de schaamhaarcoiffeuse, “maar bij de mannen heb je een beetje een probleem bij de ballen, dat moet je gewoon wat glad trekken.” “Dat moet wel een erectie opleveren”, riep de Wijdbeense Dame verheugd uit. De ervaringsdeskundige wilde dit niet tegenspreken.

Het was jammer dat de uitzending zo typisch Hollands moest eindigen: Nederlanders praten uiteindelijk toch liever over hygiëne dan over lust. “Als je als ongeschoren vrouw zijnde menstruatie hebt”, zei Wendy, “en je hebt het bekende inlegkruisje ertussen zitten, dan stinkt het.”

Zelfs de Wijdbeense Dame keek nu bezorgd, alsof er iets knakte in haar libido.

    • Frits Abrahams