Directeur van kredietbank in Utrecht wellicht vervolgd

UTRECHT, 24 FEBR. Het Openbaar Ministerie beslist deze week of strafvervolging wordt ingesteld tegen de directeur van de Utrechtse Kredietbank.

De 31-jarige D.T. wordt verdacht van bedrog, valsheid in geschrifte en verduistering, waarmee een bedrag van 45.000 gulden is gemoeid. Een woordvoerder van het Utrechtse parket acht het aannemelijk dat tot vervolging wordt besloten.

De fraude kwam begin dit jaar aan het licht na interne controles, waarna de verdachte op 28 januari werd aangehouden. Het college van B en W heeft de directeur, die drie jaar in functie was, meteen geschorst. T. was in geldproblemen geraakt en zou in 1995 valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het uitschrijven van een lening van 35.000 gulden aan zichzelf. In 1996 zou hij 10.000 gulden hebben verduisterd.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het uitschrijven van leningen niet een uitsluitende bevoegdheid van de directie van de kredietbank is. Het is nog niet duidelijk hoe in dit geval is gehandeld. “Er zijn allerlei administratieve procedures om te voorkomen dat het fout loopt”, aldus de woordvoerder. “In dit geval hebben de procedures gewerkt, want anders was het niet aan het licht gekomen.”

De gemeentelijke kredietbank verstrekt persoonlijke leningen en saneringskredieten. Voorts is zij belast met schuldhulpverlening.

In 1991 raakte de directeur van de Groningse Kredietbank in opspraak vanwege de verstrekking van omvangrijke riskante hypothecaire leningen. De strop voor de gemeente was 58 miljoen gulden. Het justitieel onderzoek in Groningen is nog gaande.