De derde binnen één jaar; Nijenrode ziet weer coryfee vertrekken

ROTTERDAM, 24 FEBR. De directeur van de managementopleiding Nijenrode MBA, de Spanjaard dr. Ramon O'Callaghan, stapt op bij de Universiteit Nijenrode. Daarmee vertrekt de laatste wetenschapper met internationale bekendheid bij de business school in Breukelen.

O'Callaghan wordt in augustus hoogleraar bestuurlijke informatiekunde aan de economische faculteit van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Hij is de derde internationaal bekende wetenschapper die in één jaar vertrekt bij Nijenrode.

Sinds het aantreden van president Neelie Kroes in 1991 ambieert Nijenrode een plek tussen de tien beste internationale business schools in Europa. Kroes zei in oktober vorig jaar tegen deze krant dat het aanblijven van O'Callaghan het bewijs is dat er geen internationale leegloop is op Nijenrode.

De rector van Nijenrode, voormalig Vendex-topman dr. Arie van der Zwan, heeft de afgelopen twee maanden tweemaal, zij het tevergeefs, geprobeerd O'Callaghan voor Nijenrode te behouden. Hij bood hem wat O'Callaghan wilde: meer tijd en vrijheid om onderzoek te doen. O'Callaghan kreeg ook een aanbieding uit Oxford.

“Hij krijgt een prachtige leerstoel”, zo reageert oud-minister Kroes desgevraagd. Ze zegt zijn vertrek niet te betreuren. De twee aanbiedingen van Nijenrode kreeg hij omdat hij “een heel goede director was van de internationale opleiding.” Ze heeft nog geen opvolger voor hem.

De twee wetenschappers die voor hem vertrokken, zijn aangenomen door de voormalige rector van Nijenrode, de Vlaming dr. Philippe Naert. Zij werken met hem in Tilburg waar hij nu directeur is van de business school TIAS. Ook O'Callaghan is door Naert aangetrokken bij Nijenrode en voegt zich nu bij hen.

In augustus wordt Naert decaan van de Tilburgse Economische faculteit. Hij verliet de universiteit Nijenrode na ruzie met Kroes over onderzoek en investeringen. Voor zijn aantreden bij Nijenrode was Naert vijf jaar lang decaan van de Franse business school in Fontainebleau INSEAD, die bekend staat als de beste in Europa.

O'Callaghan is het afgelopen jaar gebleven bij Nijenrode, omdat hij aan de wieg had gestaan van de internationalisering van de MBA-opleiding. Van der Zwan heeft als rector vooral bezuinigd op wetenschappelijk onderzoek. In enkele interviews noemde Van der Zwan de buitenlandse faculteitsleden die door Naert waren aangenomen “grijze muizen”. Dat stelden zij niet op prijs.

    • Frederiek Weeda