Concentratiekamp van legostenen

KOPENHAGEN, 24 febr. Nog nooit heeft de Deense speelgoedfabrikant Lego in eigen land zoveel ongewenste reclame gekregen als door de expositie van de Poolse kunstenaar Zbigniew Liberas. Zonder precies te weten wat hij er mee zou gaan doen, schonk Lego aan Liberas een doos met bouwsteentjes. Tot afgrijzen van de speelgoedfabrikant bouwde de 37-jarige Pool een concentratiekamp. Het is op dit moment in een galerie in Kopenhagen te zien.

Liberas zorgde ook voor een bouwdoos die als twee druppels water lijkt op die van een typische Lego-verpakking. Naast de hoofddoos zijn er ook nog kleinere doosjes met accessoires. Alle dozen zijn keurig voorzien van een Lego-logo en een etiket met het opschrift: gesponsord door Lego. Het geheel ziet er dusdanig professioneel uit dat het in de winkel zo tussen een Lego-piratenschip en een Lego-ruimtevaartuig zou kunnen staan.

Eerder was het Lego-concentratiekamp al te bezichtigen in Polen, Brazilië en Duitsland. De galerie in Kopenhagen heeft dankzij de publiciteit rond de tentoonstelling natuurlijk meer bezoekers getrokken dan normaal, maar de galeriehouder bezweert dat het kunstwerk niet slechts ten doel heeft het publiek te schokken.

Liberas zou met zijn werk vooral vragen willen oproepen over bijvoorbeeld de rol die traumatische historische gebeurtenissen spelen voor opeenvolgende generaties en het wereldbeeld dat kinderen via speelgoed krijgen. Lego heeft inmiddels besloten geen verdere stappen te nemen tegen Liberas om de expositie niet nog meer aandacht te geven.

    • Piet de Blaauw