Bulgarije kampt met acuut tekort aan graan en brood

SOFIA, 24 FEBR. In Bulgarije heerst een acuut tekort aan brood. De inwoners van de hoofdstad Sofia moesten vrijdag en zaterdag uren in de rij staan voor brood en elders in het land zijn bakkerijen bestormd en geplunderd.

Volgens de Bulgaarse media is Sofia de enige stad waar nog brood te krijgen is. In Petritsj, 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, bestormden burgers een bakkerij en plunderden die. Ook uit andere steden komen soortgelijke meldingen, of meldingen dat plunderingen alleen door ingrijpen van de politie zijn voorkomen. “Hongerende mensen hebben de wet in eigen hand genomen. Ze slaan winkelruiten in en plunderen winkels”, aldus het blad Demokratsija zaterdag. Het blad liet bejaarden aan het woord die zeiden dat brood het enige voedsel is dat ze zich van hun pensioen van omgerekend twee dollar per maand nog konden veroorloven. Nu de prijs opnieuw is gestegen, kunnen ze zich ook geen brood meer veroorloven.

Premier Stefan Sofianski, leider van een onlangs aangetreden overgangsregering, verscheen vrijdag in verband met de broodcrisis op de televisie. Hij maakte bekend dat de regering alle nog resterende noodvoorraden vrijgeeft, maar hij waarschuwde dat dit hooguit voldoende is voor twee weken. Hij gaf toe dat de berichten over de broodcrisis in de media kloppen: “Het ernstige beeld dat van de broodcrisis wordt geschilderd, komt overeen met de waarheid.” Volgens Sofianski is tot de volgende oogst 450.000 tot 500.000 ton graan nodig. De huidige reserves bedragen tien- tot twintigduizend ton en de noodvoorraden 80.000 ton. “Dat zal genoeg zijn voor vijftien tot twintig dagen”, aldus de premier. Hij zei dat Bulgarije graan zal moeten invoeren. Het probleem is de hoge prijs op de wereldmarkt: 170 dollar per ton. Als de regering die prijs zou doorberekenen, zou de Bulgaarse consument 2000 leva per brood moeten betalen - zes keer de huidige prijs en meer dan het volledige maandpensioen van de meeste Bulgaarse bejaarden.

Sofianski zei dat Bulgarije de broodprijs laag wil houden door uitstel van betaling te vragen van althans een deel van de import. Vorige maand is een akkoord gesloten over de aankoop van 125.000 ton Amerikaans graan.

De graancrisis is veroorzaakt door de export van grote hoeveelheden graan door de vorige, ex-communistische regering. De bankcrisis maakt het boeren onmogelijk kredieten voor zaaigoed te krijgen. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken heeft gisteren de chef van de nationale politie en de chefs van de politiediensten voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad en het terrorisme ontslagen. De ontslagen moeten bijdragen tot de vermindering van de corruptie bij de politie. (Reuter, AP)