Brit stoomt shorttrackers klaar voor de Winterspelen

groningen, 24 FEBR. Zijn veranderingsdrang is groot. Wilf O'Reilly, bondscoach van de shorttrackers, wil echter eerst rust in zijn ploeg. Op weg naar de Olympische Spelen in Nagano legt de Brit de nadruk op een hecht collectief. Het individu komt voorlopig op de tweede plaats. Ook al heeft hij met Ellen Wiegers een jonge, ruwe diamant in handen.

In Groningen prolongeerde de 16-jarige Wiegers gisteren haar nationale titel. In de slotrace op de 3.000 meter rekende zij in een direct duel af met haar enige concurrente, Anke Jannie Landman. De laatste race was belangrijk omdat Wiegers na twee gewonnen afstanden op de 1.000 meter onderuit ging.

Bij de mannen haalde Joost Smit verrassend de titel weg voor favoriet Dave Versteeg. Die begon door een knieblessure zonder een fatsoenlijke voorbereiding aan het NK, zodat het zilver hem nog alleszins meeviel. Wiegers en Versteeg waren onlangs bij de Europese titelstrijd in Malmö de vaandeldragers van de Nederlandse ploeg.

Wiegers veroverde toen zilver, Versteeg eindigde als zesde. De twee vormen met Landman en Smit ook de afvaardiging voor het individuele wereldkampioenschap, eind volgende maand in de olympische stad Nagano. De WK-keuze van O'Reilly, sinds juli bondscoach en zelf voormalig wereldkampioen, was in Groningen eenvoudig. Ook al voerde hij na zijn aantreden trials in voor een strakke selectieprocedure.

Het is slechts één van de door hem gewenste - en door de meeste rijders gewaardeerde - veranderingen in de werkwijze. Er moeten er nog veel meer komen. Bij de start van zijn werkzaamheden constateerde O'Reilly dat de Nederlandse shorttrackers niet gewend waren het optimale uit hun lichaam te halen. “Ze hebben net als ieder ander mens armen en benen. Angst voor anderen hoeven ze niet te hebben. Zij kunnen ook olympisch kampioen worden”, zegt de man die in Calgary olympische roem verwierf in de sport die toen nog als demonstratie op het programma stond.

Voor O'Reilly is het duidelijk dat er op mentaal en tactisch vlak nog veel aan de Nederlanders val te verbeteren. En dat ze moeten presteren onder grote druk. “Een mentaliteitskwestie”, vindt de Brit, bijgevallen door kampioen Smit. “Je moet mensen selecteren die op één dag kunnen pieken. Op de Olympische Spelen gebeurt alles ook op één dag, heb je ook maar één moment om te laten zien dat je de beste bent”, aldus de kersverse kampioen, die in het verleden nog wel eens een steek liet vallen bij belangrijke wedstrijden. “Dit keer ging echter alles naar wens.”

O'Reilly probeert op zijn pupillen - een erfenis van zijn voorganger Peter Breukel - over te brengen dat ze zelf het koersverloop moeten bepalen. “Hij kent deze sport door en door. Kan precies aangeven wat je in een wedstrijd op welk moment moet doen. Zijn komst is een positieve verandering geweest”, vindt Wiegers.

O'Reilly's werkwijze heeft ook bij de door het langebaanschaatsen beheerste bond al tot gespitste oren geleid. De Brit eist goede faciliteiten voor een gedegen voorbereiding op Nagano. Dat betekent ook dat hij in de zomer met zijn shorttrackers het ijs op wil. “De bond is bezig dat te regelen. Als dat niet lukt, beginnen we het olympisch seizoen al met een grote achterstand. Een cultuur zoals het langebaanschaatsen is in Nederland, kan ik niet direct veranderen. Daar heb je tijd en prestaties voor nodig. Bij het EK is met dat laatste een begin gemaakt.”

In Nagano moet eind maart en volgend jaar het vervolg komen, al denkt O'Reilly dat de olympische kansen voor zijn pupillen met name in de koppelwedstrijden liggen. “In die discipline zijn weinig landen gespecialiseerd, zijn de verschillen klein. Het zou wel meegenomen zijn als Wiegers daar bij de eerste acht rijdt. Vier jaar later in Salt Lake City is ze pas 21. Dan is de opbouwfase achter de rug. Dan moet shorttrack in Nederland een hecht collectief zijn.” (ANP)