Brandweer: Arena niet 'blusveilig'

AMSTERDAM, 24 FEBR. De Amsterdamse brandweer vindt dat de blusvoorzieningen in de Amsterdam Arena tekortschieten. “We moeten het water uit een sloot buiten het stadion pompen”, zegt woordvoerder R. Beij. Volgens de brandweer moeten in het stadion aansluitingen worden aangebracht waaruit direct water komt.

De brandweer had gisteravond een uur nodig om een brandje te blussen dat tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord (3-0) uitbrak in een snackbar bij het Feyenoord-vak. Beij: “We moesten eerst een leiding in die sloot laten zakken en vervolgens moesten we het water zes verdiepingen omhoog pompen.” Volgens de brandweer liepen de bluswerkzaamheden verdere vertraging op doordat supporters de pompwagen bekogelden met stenen. Op een veilig punt heeft de brandweer een nieuwe watervoorziening aangelegd. Volgens de Amsterdamse politie is de brandweer niet bekogeld.

Bij de bouw van de Arena is met opzet gekozen voor 'droge' brandkranen. Kranen waarop waterdruk staat zouden door supporters kunnen worden opengedraaid. “Relschoppers kunnen dan het hele stadion onder water zetten”, aldus de woordvoerder.

De Amsterdam Arena gaat deze week met de brandweer praten om te kijken of het draaiboek kan worden aangescherpt. “Het duurde twintig minuten voordat er water was. Te lang”, aldus Arena-woordvoerder R. van der Aart, die wel begrip toonde voor de vertraging bij het bluswerk. Volgens hem was de sfeer in het stadion zo goed dat niet te verwachten was dat de brandweer zou worden gehinderd.