Beurs hervindt weg omhoog na zwakke start

AMSTERDAM, 24 FEBR. Na een zwak begin boekten de aandelenkoersen gaandeweg de ochtend behoorlijke vooruitgang. Tegen het middaguur stond de AEX-index 6,66 punten (0,91 procent) hoger op 735,58 punten. Hoogovens was een van uitblinkers.

AMSTERDAM Een dollarkoers van een cent lager, een zwakkere obligatiemarkt en een vrijwel onveranderd slot van Wall Street drukten kort na opening de stemming op het Damrak. De AEX-index noteerde na opening 725,19 punten, bijna een half procent onder het slot van 728,92 punten vorige week. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kenden een magere start, die later omsloeg in winst. Philips ging aanvankelijk het hardst achteruit met een verlies van 1,80 gulden op 81 gulden. Even voor het middaguur had Philips het verlies beperkt tot 1,10 gulden op 81,70 gulden.

Na de zwakke start van de AEX-fondsen, waar nu ook Hagemeyer is ondergebracht, meldden zich echter kopers van diverse kanten, onder wie optiehandelaren, en trokken de koersen aan. De omzet was bescheiden.

De grootste stijger was vanmorgen Hoogovens dat 3,10 gulden won op 81,60 gulden. Het staal- en aluminiumconcern was gevraagd doordat de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs zijn koopaanbeveling nog eens onder de aandacht bracht, evenals het optimistische koersdoel van 105 gulden. Dankzij een grote koper klom ook Hagemeyer fors: 4,10 gulden op 153,70 gulden. In de aanloop naar de publicatie van de jaarcijfers op donderdag waren ook de stukken van ABN Amro gevraagd. De bank won 3,30 gulden op 139,70 gulden. Ook Akzo en DSM maken deze week hun jaarcijfers bekend. DSM won 3,40 gulden op 182,50 gulden, terwijl Akzo Nobel juist inleverde: drie dubbeltjes op 274,60 gulden.

Op de lokale markt deed Macintosh goede zaken. Het detailhandelsbedrijf won 2,20 gulden op 40,20 gulden, dankzij de aankoop van een vijftig-procentsbelang in Hoogenbosch. De schoenengroep is bekend van ketens als Dolcis, Invito, Manfield en Olympus Sport en vormt volgens Macintosh een welkome aanvulling op haar portefeuille.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend op de Europese valutamarkten ruim een cent lager. In Amsterdam stond de dollar vanochtend op 1,8815 gulden, tegenover een slotkoers van 1,8930 gulden afgelopen vrijdag. Het pond sterling noteerde vrijwel onveranderd op 3,0640 gulden. Opvallend was vanmorgen de verzwakking van de gulden tegenover de Duitse mark. Rond het middaguur noteerde de gulden meer dan 1,2440 gulden per mark. Nadat de gulden in de eerste helft van vorig jaar zeer sterk was tegenover de Duitse munt met koersen onder 1,12 gulden, was het laatste halfjaar was een koers van rond 1,1225 gulden gangbaar.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager als gevolg van winstnemingen. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 137,55 punten (0,72 procent) tot 18.896,99. De omzet kwam uit op ongeveer 450 miljoen aandelen.