Bergkamp vliegt nooit meer

Dennis Bergkamp stapt nooit meer in een vliegtuig. Hij zegt dat vanochtend in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. Dat de international vliegangst heeft was bekend, nu bekent hij dat hij de strijd met die “mentale blessure van chronische aard” heeft opgegeven. Vanwege zijn vliegangst mist Bergkamp in het voorjaar de uitwedstrijden voor de WK-kwalificatie van het Nederlands voetbalelftal tegen Turkije en San Marino.

“Ik kan er ook niks aan doen. Iemand met vliegangst kun je niet dwingen. Dat gaat niet. Ze kunnen me heel kwaad krijgen als ze ongevraagd over therapieën beginnen. Alsof ik dat zelf allemaal al niet bedacht zal hebben.”

De Stichting Valk in Leiden probeert al zeven jaar mensen van hun vliegangst af te helpen, in samenwerking met de KLM en de Rijksuniversiteit Leiden. Meer dan duizend mensen zijn na een cursus hun vliegangst kwijtgeraakt, zegt woordvoerster Josine Arondeus.

Bestaat er een therapie om mensen als Bergkamp van hun vliegangst af te helpen?

Arondeus: De eerste stap, er voor uitkomen dat je vliegangst hebt, is een hele lastige. Zo'n dertig procent van de bevolking heeft er last van. Op elke verjaardag zitten er dus altijd wel een paar mensen met vliegangst. Van de mensen die bij ons komen, raakt 96 procent die angst kwijt. Als ze zich aanmelden, gaan de meesten ervan uit dat wij ze niet van hun vliegangst kunnen afhelpen. Toch lukt dat op een paar procent na.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van vliegangst?

Meestal zijn er andere psychische klachten die er aan ten grondslag liggen, zoals claustrofobie, hoogtevrees, met veel mensen in één ruimte zitten, naar een vreemd land gaan, de angst om controle over te geven aan anderen. Vliegangst staat voor heel veel.

Hoe raak je het kwijt?

Mensen die bang zijn om de controle over te geven, leren we hoe ze controle over zichzelf kunnen hebben, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen. We leggen ook erg veel uit, zoals over de geluiden die je in een vliegtuig hoort. Daar hebben mensen allerlei fantasieën over. Vergelijk het met een auto: niet bij elk piepje en kraakje rijd je naar de garage toe.