Becker verdacht van belastingontduiking

ROTTERDAM, 24 FEBR. Na Steffi Graf is nu Boris Becker het middelpunt van een onderzoek door de fiscus in Duitsland. De Duitse belastingdienst verdenkt de tennisser en zijn voormalige manager Ion Tiriac van belastingontduiking in de periode 1985-1993. Het Duitse weekblad Der Spiegel publiceert deze week onthullingen over de Holland-Lösung (de Holland-oplossing) van 'BB'.

Anders dan Graf, woonde Becker destijds niet in Duitsland, maar in Monaco. Daardoor hoefde hij in zijn vaderland alleen de inkomsten op te geven die hij in Duitsland verdiende. Zijn inkomsten in de periode '85-'93 worden geschat op 165 miljoen Duitse mark, waarvan onder meer 28 miljoen mark Duits sponsorgeld.

Volgens der Spiegel zouden Becker en Tiriac tussen 1985 en 1993 onder meer gebruik hebben gemaakt van fictieve contracten. Daarmee zou Becker zijn persoonlijke inkomsten kunstmatig hebben verminderd van 64 tot 43 procent van het bedrag dat sponsors voor hem betaalden. Verder zou Becker een deel van zijn inkomsten via Nederland en de Nederlandse Antillen hebben weggesluisd.

Het openbaar ministerie houdt zich nog afzijdig in de procedure tegen Becker. “Er is een verschil tussen fiscale verplichting en strafrechtelijke verantwoording”, zei een woordvoerder. “We moeten niet vergeten dat Becker zestien jaar was toen hij zijn eerste contracten tekende.”

In december 1996 - Becker was op vakantie in Florida - deed de fiscus al een inval in de woning van Becker in München. Daarbij is geen belastend materiaal gevonden.