Alleen 'zachte klapjes' in Arena

AMSTERDAM, 24 FEBR. De voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord is zonder grote incidenten verlopen. “Er zijn wat zachte klapjes gevallen”, zei politiewoordvoerder K. Wilting over een charge die de mobiele eenheid gisteravond uitvoerde op het station Bijlmer, vlakbij de Amsterdam Arena.

De ME kwam in actie omdat voetbalsupporters de spoorwegpolitie met stenen bekogelden en een spoorweg-agent in het nauw dreven. De man kreeg een steen tegen zijn hoofd en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie arresteerde negen mensen. Later werden nog twee supporters aangehouden, maar de wedstrijd verliep verder zonder noemenswaardige incidenten, zoals dat heet. “Wij zijn heel tevreden”, zei Wilting vanmorgen, terugkijkend op het voetbalduel. De politie zette 650 mensen in, waaronder achtenhalf peloton mobiele eenheid, arrestatieteams, politiemensen in burger, bereden politie en hondenbegeleiders. De spoorwegpolitie zette vijftig mensen in, onder meer op de twee speciale treinen die de 1.600 Feyenoord-aanhangers van Rotterdam naar de Arena brachten.

De Rotterdamse supporters waren 's middags op het station Feijenoord bij de Kuip eerst gefouilleerd voordat ze de trein in mochten. Een ontploffende vuurwerkbom was het enige incident in Rotterdam. De bom richtte geen schade aan.

In Amsterdam hield de politie de Rotterdammers strikt gescheiden van de Ajax-aanhang. Tussen beide kampen zaten enkele honderden meters, afgeschermd met hoge hekken en politiebusjes. In het stadion werd iedereen opnieuw gefouilleerd. De fans moesten alles inleveren waarmee ze konden gooien.

De wedstrijd begon tien minuten later dan de bedoeling was. De reden was dat een van de twee Rotterdamse treinen vertraging opliep, onder meer door een mankement aan de locomotief. De vertraging liep verder op doordat er bij de kaartcontroleurs verwarring bestond. Niet alle controleurs wisten dat er twee soorten kaarten in omloop waren. De trein moest bovendien bij Abcoude even wachten in verband met de schermutselingen op het station Bijlmer.

Tegen het einde van de wedstrijd ontstond een brandje in een snackbar bij het Feijenoord-vak. Het vuur ging gepaard met rookontwikkeling. Volgens de politie ontstond echter geen gevaar voor het publiek. De brandweer rukte uit met elf voertuigen en 35 mensen. Zij deed er een uur over om het brandje te blussen. Volgens de brandweer ontstond vertraging omdat de pompwagen door supporters werd bekogeld met stenen.