Woninghypotheken

Het aantal hypotheken op woningen is in 1996 met veertig procent gestegen. Belangrijke impuls is de daling van de gemiddelde hypotheekrente van ongeveer 9 procent begin jaren negentig tot 6 procent vorig jaar.

Dit blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster. Wegens de lage rente hebben 190.000 huizenbezitters vorig jaar hun hypotheken overgesloten, 70.000 van hen nam een tweede hypotheek op.

Op vijf van de zes huizen rust volgens het CBS een hypotheek. Het gemiddelde geleende bedrag is 157.000 gulden, aanzienlijk lager dan de gemiddelde huizenprijs, die volgens de makelaarsvereniging NVM in 1996 248.000 gulden bedroeg.

Om een hypotheek af te sluiten stappen huiseigenaren minder vaak dan vroeger naar de bank. In 1992 werd nog de helft van de leningen aangevraagd bij algemene banken, nu is dat teruggelopen tot 35 procent. De gespecialiseerde hypotheekverschaffers en bouwfondsen hebben over dezelfde periode hun aandeel met 10 procentpunten tot 30 procent zien groeien. De helft van de kopers kiest voor een krediethypotheek, die binnen een afgesproken kredietruimte de mogelijkheid biedt het geleende bedrag te verhogen.

    • Carina de Walle