VS in diepe verlegenheid door drugscorruptie Mexico

MEXICO-STAD, 22 FEBR. Eerst de vroegere president Salinas, en nu het hoofd van de Mexicaanse drugsbestrijding zelf. In één week tijd blijkt Mexico tot de allerhoogste niveaus door de drugsmafia gecorrumpeerd te zijn. De Verenigde Staten, met hun 'zachte' aanpak van Mexico, zijn in diepe verlegenheid gebracht.

“Een integer man van onkreukbare reputatie”, zei de hoogste Amerikaanse drugsbestrijder Barry Mc Caffrey nog vorige maand tijdens een “vruchtbaar” bezoek aan zijn Mexicaanse collega Jesús Gutiérrez Rebollo. Glimlachend stonden ze samen op de foto, terwijl Mc Caffrey zijn collega stevig op de schouder sloeg. Afgelopen woensdag werd de onkreukbare collega in Mexico-stad gearresteerd op beschuldiging van coca- en heroïnehandel.

De hoogste drugsbestrijder van Mexico staat op de loonlijst van het machtige Mexicaanse Juárez-kartel, onthulde de Mexicaanse minister van Justitie deze week. Miljoenen dollars zouden door het kartel zijn betaald om door de generaal te worden beschermd. Generaal Gutiérrez Rebollo speelde geheime informatie door, hielp bij transporten, en bewees zijn nut vooral door op strategische momenten de leiders van concurrerende kartels uit te schakelen, zo vertelde de minister. Daarvoor gebruikte de generaal niet alleen de 'arm van de wet'. Hij beschikte ook over een privéleger van deserteurs die directe hand-en spandiensten aan het kartel verleenden.

Op dit moment is het Juarez-kartel de machtigste drugsorganisatie van Mexico. “Ze worden slechts overtroffen door de Colombiaanse kartels”, meldde de Amerikaanse drugsbestrijding, de DEA, onlangs in een rapport. De DEA stelt het Juarez-kartel verantwoordelijk voor bijna zestig procent van alle drugsimporten naar de VS. Met moorden en bomaanslagen heeft het zijn weg naar de top gebaand. De leider van het Juarez-kartel, Amado Carrillo Fuentes, is van de nieuwe generatie drugshandelaren die met grote passagiersvliegtuigen de cocaïne vanuit het producerende Colombia naar het consumerende Amerika vervoeren. Vandaar ook zijn bijnaam 'Heer van de Hemel'.

Inmiddels is in Amerika de paniek toegeslagen. De presentatie van de 'resultaten in de bilaterale drugsbestrijding', die voor gisteren was gepland, werd door Washington op het laatste moment afgelast. President Clinton toonde zich “uiterst bezorgd” en kondigde aan dat alle samenwerkingsakkoorden met Mexico worden herzien. Amerikaanse drugsbestrijders zijn hectisch bezig de uitgewisselde informatie door te ploegen, die via de corrupte Mexicaanse generaal in handen van het Juarez-kartel kan zijn gevallen. Ook moeten de 52 DEA-agenten in Mexico veilig worden gesteld.

Clinton weet nog niet welke maatregelen hij zal nemen, zei hij, maar het nieuws uit Mexico zal in elk geval “invloed hebben op de kwestie van de certificatie”. Begin maart beslissen de VS over hulp aan landen die vooruitgang boeken in de drugsbestrijding. Tot nu toe waren de schijnwerpers vooral op Colombia gericht. Mexico werd door de VS nog altijd beschouwd als een van de bravere jongetjes van de klas, ondanks de vele corruptieperikelen. Ondanks het hoofd van de Mexicaanse politie, die bleek te werken voor het Golf-kartel van de vorige maand in Houston tot levenslang veroordeelde drugsbaron García Abrego. Ondanks de moorden, de ontvoeringen en de zich uitbreidende witwaspraktijken. Zelfs toen heel Mexico vorige week op zijn kop stond nadat uitlekte dat ex-president Salinas nauwe banden had onderhouden met “alle belangrijke Mexicaanse drugskartels”, bleef het in Amerika stil.

“Een vijandige regering in Mexico zou de Amerikaanse investeringen (in Mexico) in gevaar kunnen brengen, de toegang tot de olie blokkeren, en een toevloed van migranten naar de VS op gang kunnen brengen”, zo verklaarde de directeur van de U.S Army's War College, Donald Schulz, de tolerante houding van de VS onlangs. Met het excuus van drugsbestrijding heeft Amerika de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars in het Mexicaanse leger gepompt. Drieënzeventig Huey-helikopters, vier verkenningsvliegtuigen, tanks, radars, geweren, en nachtkijk-apparatuur werden het afglopen jaar naar Mexico verscheept. En in januari stelde de regering-Clinton opnieuw een plan op voor 400 miljoen dollar aan militaire steun bij de drugsbestrijding.

De Amerikaanse Rekenkamer wees er deze zomer op dat Amerikaanse helikopters en vliegtuigen, die bedoeld zijn voor de drugsbestrijding, worden gebruikt bij aanvallen op het Indiaanse rebellen en opstandige boeren. “Meer dan 150 Indianen zijn met onze wapens vermoord”, stelde de Rekenkamer in haar rapport aan het Congres. De vervroegde terugbetaling van de Mexicaanse schuld aan de VS begin dit jaar maakte echter weer veel goed.

Nu lijkt Amerika zich toch echt met zijn problematische buurman te moeten bezighouden. “Het is schokkend te constateren dat corruptie in Mexico tot deze niveaus is doorgedrongen”, stelde drugsbestrijder Mc Caffrey. In Mexico wordt inmiddels de ene na de andere verklaring afgelegd waarin wordt verzekerd dat het leger brandschoon is, en dat het geval van generaal Gutiérrez Rebollo een “incident” is. “We hebben het tenminste in de openbaarheid gebracht, en niet, zoals tot nu toe gebruikelijk was in de doofpot gestopt”, zei de procureur van Mexico gisteren trots.

    • Marjon van Royen