Unilever weer onder vuur voor ijs-deal

BRUSSEL, 22 FEBR. Unilever ligt opnieuw onder vuur vanwege mogelijk misbruik van zijn dominante positie op de ijsmarkt in Ierland. De Europese Commissie zette gisteren een nieuwe stap in de procedure om de handelwijze van het voedings- en wasmiddelenconcern onder de loep te nemen.

De maatregelen die het bedrijf tot nu toe heeft genomen na waarschuwingen van Brussel, lijken onvoldoende. De distributieregeling van de voedingsgigant blijft in strijd met de Europese concurrentieregels, vermoedt Europees Commissaris Karel van Miert.

De Commissie meent dat het concern eerlijke concurrentie op de Ierse ijsmarkt in de weg staat. Unilever leverde aan winkeliers gratis diepvriezers op voorwaarde dat daar uitsluitend Unilever-ijsjes in werden bewaard. Unilever heeft deze regeling aangepast, maar intussen andere constructies geïntroduceerd. In de praktijk leveren de ijsverkopers vrijwel uitsluitend Unilever-produkten. Van een open markt is geen sprake, oordeelt de Commissie.

Unilever is al sinds 1993 in de slag met Brussel. In dat jaar startte de Commissie een bezwarenprocedure naar aanleiding van klachten van concurrenten (o.a. Mars). Aanvankelijk was men in Brussel positief over de voorgestelde aanpassingen, maar volgens Unilever is de Commissie nu kennelijk teruggekeerd naar haar oude standpunt. “We zullen haar opnieuw proberen te overtuigen”, reageert een woordvoerder, Volgens Unilever zijn deals met exclusieve diepvrieskisten zeer gebruikelijk op de ijsmarkt. (ANP)