Oost-Timor: rellen moslims en christenen

DILI, 22 FEBR. Ongeveer 6.000 Oosttimorezen hebben gisteren tientallen woningen van islamitische migranten in brand gestoken omdat een rooms-katholieke priester overgebleven kippenbotten te eten zou hebben gekregen.

Tijdens de zes uur durende onlusten, in het afgelegen district Ambeno, 200 kilometer ten westen van de Oosttimorese hofdstad Dili, werd een moslim gedood, aldus de Indonesische autoriteiten. Het was niet onmiddellijk duidelijk hoe hij was gestorven. Zeven mensen werden gewond.

De moeilijkheden begonnen nadat de priester, die als gast aanzat aan een islamitische maaltijd ter gelegenheid van het einde van de vastenmaand Ramadan, kippenbotten waren geserveerd, aldus Filomeno Musquito, de hoogste Indonesische functionaris in Ambeno. De katholieke Oosttimorezen hoorden van deze belediging en richtten uit wraak verwoestingen aan in een nederzetting van islamitische Bugi's, die uit Zuid-Sulawesi afkomstig zijn. Volgens Filomeno werden 86 huizen in brand gestoken.

Er is al lange tijd sprake van spanningen tussen de rooms-katholieke Oosttimorezen en islamitische migranten, die het economisch leven in de vroegere Portugese kolonie domineren. In Oost-Timor worden deze spanningen nog versterkt door de aanhoudende woede over de annexatie door Indonesië in 1975.

Op het eiland Borneo, in de provincie West-Kalimantan, zijn economische spanningen tussen moslims en christenen de afgelopen maanden eveneens in gewelddaden ontaard. Diverse bronnen, waaronder een hoge legerofficier, hebben de afgelopen dagen gezegd dat daarbij zeker 300 doden zijn gevallen. De commandant van het Indonesische leger, generaal Feisal Tanjung, heeft dat gisteren echter tegengesproken. Hij zei dat het leger nog bezig is gegevens te verzamelen over de slachtoffers.

De rellen op Borneo tussen inheemse, christelijke Dajaks en islamitische migranten van het eiland Madura begonnen in december kennelijk na een gevecht over een meisje. De onlusten duurden tot deze maand voort. Volgens de Jakarta Post is er afgelopen dinsdag nog gevochten, en is daarbij een onbekend aantal slachtoffers gevallen. Het leger heeft 3.000 man in het gebied gestationeerd om de toestand onder controle te houden. ((Reuter, AP)