Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Dank voor Uw brandbriefje. Ben het volledig met U eens. Maatregelen. En niets anders dan dat? Maar welke? Heb lang nagedacht over het gegeven: Hockeyers willen betaald worden! En door wie dan? Door die paar duizend andere hockeyers?

None

Vroeger ging ik altijd bij mijn broertje Tommie kijken. Waarom? Omdat hij mijn broertje is en ik hem een aardige gozer vind, maar om nou te zeggen dat ik voor de aantrekkelijkheid van die buksport langs de lijn ging staan is, op zijn zachtst gezegd, overdreven. Tommie wist dat ook en beloonde mij na afloop altijd met veel bier en gezelligheid. Hockey is niet om aan te zien.

De scheidsrechters komen altijd kortademig van het fluiten het veld afstrompelen. Om de drie seconden hoor je dat snerpende geluid omdat niks mag. Verder deugt het natuurlijk niet dat er een regel is dat je een ander de bal bewust op zijn voeten mag duwen en dat je dan een strafcorner krijgt. En zo'n strafcorner is negen van de tien keer een doelpunt. Vergelijk het met een voetballer die het strafschopgebied in komt en niet op het doel schiet, maar probeert om de handen van de tegenstander te raken, zodat hij een penalty krijgt. Dan ben je toch gek. Hockeyers weten ook dat er van hun sport geen ene moer klopt. Ieder seizoen beginnen ze weer met een aantal nieuwe spelregels. Wat vorig jaar wel mocht mag dan niet meer en wat niet mocht mag wel. Als je net alle nieuwe regels in je kop hebt gestampt is het seizoen voorbij en worden de regels weer bijgesteld. Om het spel aantrekkelijker te maken!!! Maar dat lukt dus niet. Heeft U wel eens hockey op televisie gezien. Je ziet mannen bewegingen maken, hoort tikken van sticks, maar om nou te zeggen dat je een bal ziet. Soms gaat de ene helft van het aantal spelers juichen en als kijker begrijp je dat er iets over de doellijn is gegaan. Dit is allemaal niet erg en ik vind het hartstikke leuk dat er een paar duizend rijkeluiskiddo's elk weekend over plastic grassprieten rennen, maar om daar als beoefenaar nou voor betaald te willen worden, vind ik wat te veel van het goede. Daarbij is er al bijna niemand die het zelf betaalt. De meeste pappa's bekleden topfuncties bij NCM, ABN/Amro, Rabo of een andere multi-national en die schokken meestal een paar miljoen als sponsor. Waarom? Om aan de rest van de club te laten zien hoe rijk je bent. Het heeft geen enkel commercieel nut. Gewoon jezelf vermaken op kosten van de fiscus. Ze houden af en toe een tournooitje in het Wagener Stadion in Amstelveen en dan is er niemand die aan de kassa een kaartje koopt. Iedereen krijgt een kaartje van een van de sponsors en na afloop eet en drinkt het volledige publiek op kosten van de gulle gevers in het zogenaamde promodorp. Aan het eind van het jaar hoor je hoeveel honderden miljoenen winst ze hebben gemaakt en snap je dat het sponsoren van een tournooitje van zoon- en dochterlief niets meer was dan een korreltje hagelslag. Tot zover is het allemaal leuk, maar om de spelers ook nog eens te gaan betalen lijkt me lichtelijk overdreven. Van mijn broer heb ik altijd begrepen dat hij door dat hockeyen de halve wereld heeft gezien, erg veel meisjes heeft gekust en heel veel heeft gelachen, maar ik heb hem nooit gehoord over 'geld' voor zijn hobby. Maar zoals U schrijft: een nieuwe generatie steekt de kop op.

Ik heb nog wel wat neefjes en nichtjes, die met een stickie rondlopen en ik zal ze op de eerstvolgende verjaardag wel onderhouden. Gewoon contributie betalen en verder kop dicht.

Over stickies gesproken: Bent U ook door Theo van Gogh en die andere knakker benaderd over de legalisering van de coke? Ik heb de brief van Snuif en Spuitje wel gekregen, maar was te stoned om te reageren. Voor mij kwam alle commotie precies op het juiste moment. Ik heb namelijk mijn Colombiaanse zwager een week of wat te logeren en nou gonst het door de gordel dat ik de enige ben met een huisdealer. Heerlijk.

Lieverd ik ga hangen, want ik moet naar mijn patchwork-cursus. Ik bel als C. golfen is en dans in mijn dromen een heftige tango op de tonen van mijn verlangen. Met wie? Met U natuurlijk. Mooi weekend.

PS. Pas op. De paaseitjes van de HEMA zijn bedorven.

    • Youp van ’t Hek