GEDOMPELDE GEMBER

Gekonfijte sinaasappelschilletjes, bedekt met couverture chocolade is een van de meest verfijnde friandises die een mens zich dromen kan. In Nederland is die lekkernij bij mijn weten onvindbaar; er wordt hier een soort stengel van gelei met sinaasappelsmaak in chocolade verkocht, maar dat heeft weinig te maken met de friandise die ik voor ogen heb.

Bij befaamde chocolatiers in Parijs maar vooral ook in Nice en Nîmes - paradijselijke plekken voor liefhebbers van gekonfijte vruchten - kun je voor riante bedragen mooie doosjes laten vullen met een keur aan gekonfijte vruchten of met grillig gevormde gekonfijte sinaasappelschilletjes die zijn gedompeld in de allerfijnste bittere chocolade. Dat is nog eens snoepen. Het konfijten van vruchten en citrusschillen in suikersiroop is een heel precies werkje dat veel tijd vergt. Je hebt er om te beginnen een suikerthermometer voor nodig en wie die niet bezit en ook niet van plan is tot die tamelijk kostbare aanschaf over te gaan, kan maar beter niet aan konfijten beginnen. Wie wil snoepen van zelfgemaakte en aanleunende friandise, dompelt gekonfijte stemgember in gesmolten couverture chocolade. Koop daartoe bolletjes stemgember op siroop, laat ze uitlekken en halveer de bolletjes of snijd ze in kwarten. Laat een stuk couverture chocolade au-bain-marie smelten in een piepklein pannetje; zorg dat de temperatuur van het waterbad niet boven de 38 graden komt, ofwel er kan nog een vinger in het water worden gehouden zonder onaangename bijverschijnselen. Steek een cocktailprikker (of een metalen spies) in de stemgember en haal het stukje door de gesmolten chocolade heen, zodanig dat het rondom wordt bedekt door een laagje couverture. Zet het stukje gedompelde gember op een met cacaopoeder bestrooide bakplaat (of een groot bord) en verwijder meteen de cocktailprikker. Dat gaat het makkelijkst door het stukje gember met een tweede cocktailprikker (of een metalen spies) neerwaarts gedrukt te houden terwijl de ingestoken prikker eruit wordt getrokken. Het gaatje dat de prikker achterlaat zal dichtvloeien met chocolade. Zet de bakplaat met stukjes gedompelde gember in de ijskast tot de chocolade weer hard is geworden. Bewaar de gedompelde gember tot gebruik op een koele plaats.

    • Florine Boucher