DUIM OMHOOG

De Amerikaanse ex-actrice en anti-aids-activiste Elizabeth Taylor vierde zondag in Hollywood haar vijfenzestigste verjaardag met een optreden van artiesten in het Pantages Theatre.

Zelf beperkte Taylor zich tot een korte toespraak, waarin ze beweerde dat ze niet aanwezig was wegens haar verjaardag, die overigens officieel pas op 27 februari is, maar 'om alle mensen met aids over hele wereld te eren'. Vervolgens bedankte ze alle aanwezigen voor de bijdragen die ze hadden geleverd aan de strijd tegen aids.

Taylor arriveerde in het Plantages Theatre in gezelschap van de Amerikaanse zanger Michael Jackson, in wie zij een geestverwant ziet. “We hebben dezelfde soort jeugd gehad - dat schept een band”, had Taylor enkele dagen eerder gezegd over hun verhouding. Het was Jacksons eerste openbare verschijning sinds hij donderdag 13 februari vader was geworden. Het grootste gedeelte van het feest zat hij naast Taylor, de peetmoeder van zijn zoontje. Regelmatig stak hij zijn duim omhoog ten teken dat hij zich goed voelde. Ook zong hij een lied voor Elizabeth Taylor met het refrein: 'Elizabeth, I love you'.

Volgens de experts werd zijn bijdrage overschaduwd door die van soulzangeres Patti Labelle. Zij kreeg als enige een staande ovatie van de aanwezigen, die allemaal minimaal duizend dollar toegang voor het feest hadden betaald. Ook de Schotse zanger Rod Stewart en de Amerikaanse acteur/zanger Harry Connick Jr. zongen voor Taylor. Eveneens present was de Engelse acteur Hugh Grant, samen met zijn vriendin, het model Elizabeth Hurley. Hij opende het feest en zei dat Taylor na Hurley en de Koningin van Engeland zijn favoriete Elizabeth was.

Zangeres/actrice Madonna zong niet maar sprak: “Ik aanbid Elizabeth en de film. Maar het is het werk van de afgelopen 12 jaar dat haar tot een ster maakt.” Alan Parker, regisseur van de film 'Evita' waarin Madonna de gelijknamige hoofdrol speelt, zei deze week dat Madonna 'onthutst' was over het feit dat ze niet was genomineerd voor een Oscar. “Madonna is een groot actrice en ze had gehoopt dat ze werd genomineerd”, zei Parker.

Enkele dagen na haar feest werd Elizabeth Taylor in het Cedars-Sinai Medical Centre ziekenhuis opgenomen voor de verwijdering van een goedaardige hersentumor.