Communistische ster verwijderd van stadhuis Belgrado

BELGRADO, 22 FEBR. Nadat de oppositiecoalitie Zajedno gisteren de macht in de gemeenteraad van de Joegoslavische hoofdstad Belgrado had overgenomen is de ster met vijf punten van het dak van het gemeentehuis gehaald. De ster was het symbool van het communisme dat de stad meer dan vijftig jaar in handen had gehad.

De machtswisseling werd tot diep in de nacht uitbundig gevierd. De leiders van Zajedno zeiden tegen de jubelende menigte aanhangers dat hun volgende doel de verwijdering is van een soortgelijke ster van het parlement aan het andere kant van de straat.

De gemeenteraad van Belgrado koos gisteren Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij en een van de drie leiders van Zajedno, tot burgemeester. De verkiezing was het eerste agendapunt na de installatie van de op 17 november gekozen gemeenteraad, waarin Zajedno een meerderheid van 69 van de 110 zetels heeft. Na de verkiezingen had de Servische president Miloševic de uitslag geannuleerd, maar een marathonprotest van meer dan tachtig dagen door Zajedno dwong hem er toe de uitslag alsnog te erkennen.

Bij de verkiezing van de nieuwe burgemeester kreeg Djindjic 68 stemmen; 24 leden stemden tegen. Hij is de eerste niet-communistische burgemeester van de stad in 52 jaar.

De zitting werd verstoord door Vojislav Šešelj, de leider van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij. Hij probeerde de zaak eerst in het honderd te sturen door de procedures aan te vechten en schold Djindjic daarna uit voor “veroordeelde dief” en “buitenlandse spion”. Hij werd verwijderd, waarop andere leden van zijn partij het woord namen. Pas na twee schorsingen kon men overgaan tot de verkiezing.

Aan de vooravond van de installatie van de nieuwe raad herhaalde Djindjic dat Zajedno op 9 maart de protestacties wil hervatten, tenzij Miloševic alsnog stappen onderneemt om de persvrijheid te herstellen. Hij zal zelf aan de protesten deelnemen. Hij daagde de politie uit “de democratisch gekozen burgemeester in elkaar te slaan”.(Reuter)