Zuurzoete rozen

Hoe smaakt rood? Als je aan aardbeien en kersen denkt kun je zeggen: een beetje zoet en een beetje zuur. Hoe smaakt een rode roos? Geen idee, omdat je nooit een rode roos tegenkomt in de soep.

Toch is dat niet eens zo gek als het lijkt. Want in Marokko strooien ze soms gedroogde rozenblaadjes over de sinaasappelsla. Kun je het ook rozensalade noemen. Wat zo mooi klinkt dat je er meteen trek in krijgt. Maar omdat je tegenwoordig nergens goede rozenblaadjes kunt kopen wordt het weer tijd om van het een het ander te maken.

Haal bij de groentenman een kleine rode biet en een komkommer.

De halve komkommer van groene schil ontdoen en met de komkommerschaaf in heel dunne plakjes snijden. Hetzelfde doen met de hele rode biet.

Afzonderlijk in twee kommen leggen en met zout bestrooien. Na een uur het vocht eraf gieten. Meng er nu bij allebei wat azijn en ook suiker door. Vooral niet teveel. Na een paar minuten even proeven en er eventueel iets meer bij doen.

Handen wassen en, in een schaal of op een bord, met je vingers de plakjes komkommer en biet door elkaar mengen. De komkommer neemt het rood van de biet over en wordt mooi licht- en donkerroze. Een enkel groen takje staat er ook leuk bij. Strooi er daarom wat bieslook of peterselie op. De doornen vergeet je maar.

Die kun je in het echt ook niet eten.

    • Philip Mechanicus