Vreeman vervangt Adelmund in commissie

DEN HAAG, 21 FEBR. PvdA-partijvoorzitter en Tweede Kamerlid K. Adelmund neemt geen zitting in de commissie die zich buigt over de kandidatenlijst voor de volgende Tweede-Kamerverkiezingen. Haar plaats zal worden ingenomen door vice-voorzitter R. Vreeman. Adelmund krijgt een adviserende rol.

Dat heeft Vreeman vanochtend tegenover deze krant bevestigd. Adelmund kan geen zitting nemen in de kandidatencommissie, omdat het huishoudelijk reglement verbiedt dat leden van de commissie zelf kandidaat zijn. Adelmund heeft herhaaldelijk verklaard dat zij nog niet weet of zij kandidaat zal zijn voor de Kamerverkiezingen in 1998.De constructie waarvoor de partijtop nu heeft gekozen, is echter ook in strijd met het huishoudelijk reglement, dat het niet mogelijk maakt dat de voorzitter zich in de commissie laat vervangen. Volgens Vreeman heeft het congres dat dubbelfuncties in 1992 mogelijk maakte “onvoldoende doorgeredeneerd” wat daarvan de consequenties zijn voor het huishoudelijk reglement. “We proberen zo correct mogelijk te handelen, naar bevind van mogelijkheden.”

De Leidse politicoloog en PvdA-lid R. Koole meent dat de gekozen constructie “van weinig respect getuigt voor de interne partijdemocratie”. Volgens Koole eist het huishoudelijk reglement dat Adelmund afziet van een kandidatuur voor de Kamer. Een andere optie is dat een speciaal congres het reglement wijzigt.