Turkmeens vliegtuig weg

DEN HAAG, 21 FEBR. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vanochtend toestemming gegeven voor het vertrek van een toestel van Turkmenistan Airlines vanaf Schiphol.

De Boeing 757 stond vanaf zondag aan de grond, nadat het op basis van valse informatie toestemming had gekregen te landen. Aan boord waren 173 asielzoekers uit Sri Lanka.

Volgens een woordvoerder van het departement hebben de Turkmeense luchtvaartautoriteiten hun excuses aangeboden en heeft de luchtvaartmaatschappij toegezegd geen valse informatie meer te verstrekken of zonder toestemming te landen.

Eerder had Turkmenistan Airlines gezegd dat aan boord van het toestel pelgrims uit Mekka zaten, allen in het bezit van een EU-paspoort. Op basis van die informatie ging een medewerker van de Rijksluchtvaartdienst, die maatschappijen toestemming geeft om te landen op Schiphol, akkoord met de komst van de Boeing.