Rechter: posters met plasseks toegestaan

GRONINGEN, 21 FEBR. Het Groninger Museum mag een poster met een plasseks-foto van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano verspreiden. Dat heeft de kortgedingrechter in Groningen vanochtend bepaald.

Het Groninger Museum, waar zondag een expositie van de kunstenaar opent, gaat nu honderd van de posters in Amsterdam en zestig in Rotterdam ophangen. Vlak voor het kort geding, dat was aangespannen door het GPV en negentien scholen, kerken en maatschappelijke organisaties, had het museum gisteren al besloten de poster niet in Groningen te verspreiden.

Volgens het Openbaar Ministerie in Groningen vindt een deel van de bevolking de poster met een foto waarop een vrouw een man in de mond plast, aanstootgevend. Het OM had het Groninger Museum daarom in een brief laten weten de affiches bij verspreiding in beslag te zullen nemen en proces-verbaal op te maken. Het OM wilde de rechter laten bepalen of er sprake zou zijn van een strafbaar feit.

Het Groninger Museum besloot van verspreiding in Groningen af te zien, omdat het de ondernemer die de posters opplakt niet in problemen wil brengen. Een woordvoerster van het museum spreekt van “preventieve censuur”. “Het is wel merkwaardig dat justitie iets verbiedt voordat het er hangt. Maar ze mogen natuurlijk reageren zoals ze willen.”

Het museum verspreidt door het hele land, en dus ook in Groningen, in cafés een ansichtkaart met de foto. De eisende partijen hadden ook een verbod op verspreiding van de ansichtkaarten gevraagd. Zij vinden de foto een pornografische uiting die beledigend is voor hun levensovertuiging. De kortgedingrechter wees alle eisen af. Zijn motivatie was vanmorgen wegens een computerstoring op de rechtbank niet beschikbaar.

Op de expositie A History of Sex hangen 85 foto's van Andres Serrano. De plasseks-foto was voor de affiche uitgekozen omdat deze het sterkste beeld heeft. De woordvoerster omschrijft de commotie die is ontstaan als “alleen maar leuk”. “We hebben veel publiciteit gehad en we krijgen veel positieve reacties”. Het museum zal bij rondleidingen van scholen de meest shockerende foto's mijden.