Ramsj

Arthur Cotterell: The Macmillan illustrated encyclopedia of myths & legends. Gebonden, Macmillan 1989, van ƒ68,60 voor ƒ21,50. Scheltema Amsterdam. Donner Rotterdam.

Meer dan twaalfhonderd goden, helden en demonen komen aan de orde in deze encyclopedie. Ze zijn afkomstig uit de mythen en legenden van een tiental beschavingen, waaronder die van het oude Egypte en Griekenland, en het (hedendaagse) India en China. Helder geschreven boek, al zorgt de alfabetische opzet uiteraard voor enige versplintering. Zo staat Jezus ingeklemd tussen Juno en Jupiter, en wordt de laatste weer op de voet gevolgd door Kaang - een god van de Bosjesmannen - en Kahausibware, een godin die volgens de bewoners van de Solomon Eilanden verantwoordelijk was voor de schepping van mensen, varkens en bomen.

    • Henk Lagerwaard