Proces Martin Luther King mogelijk heropend

MEMPHIS, 21 FEBR. De strafzaak tegen James Earl Ray, de veronderstelde moordenaar van Martin Luther King, wordt mogelijk heropend. Een rechtbank in Memphis oordeelde gisteren dat er nieuwe technologie bestaat om te bepalen of de kogel die de strijder voor burgerrechten in 1968 op een balkon van een hotel in Memphis doodde, afkomstig is uit een geweer met de vingerafdrukken van Ray.

Een hogere rechtbank in de staat Tennessee moet nu vaststellen of er een nieuwe test wordt uitgevoerd met het geweer. Haast is geboden, want Ray (68) heeft wegens een leverziekte nog hooguit enkele maanden te leven. Vandaag richt hij in de 'Montel Williams Show' een smeekbede tot het publiek om hem een donorlever te bezorgen.

Ray heeft in 1969 schuld bekend. Direct na zijn veroordeling tot 99 jaar gevangenisstraf kwam hij daarop terug. Hij zou in opdracht van een zekere 'Raoul' in de staat Alabama een geweer hebben gekocht en naar Memphis hebben gebracht. De samenzweerders zouden dat geweer na de aanslag bij het hotel hebben neergelegd.

De onderzoekscommissie naar politieke moorden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de zaak in de jaren zeventig onderzocht, kon niet met zekerheid vaststellen of de fatale kogel was afgevuurd met het gewraakte geweer. Die zekerheid kan nu wel worden geboden door de 'scanning electron microscope', een forensische innovatie uit de jaren tachtig.

De openbare aanklager John Campbell van de staat Tennessee stelt dat nieuw bewijs de bekentenis van Ray niet ongedaan maakt. Diens raadsman William Pepper meent dat de test zal bewijzen dat het geweer met de vingerafdrukken van zijn cliënt niet het moordwapen is. Ray zou een stroman zijn in een groot complot tegen Martin Luther King, waarin naast de schimmige 'Raoul' ook de manager van een restaurant in Memphis betrokken was. 'Raoul' zou nu in New York wonen.

De onderzoekscommissie naar politieke moorden concludeerde in 1979 dat Ray de moordenaar van King is, zonder uit te sluiten dat hij hulp kreeg. Toen Ray in Europa werd gearresteerd, beschikte hij over een vals paspoort. Regisseur Oliver Stone heeft de rechten op de verfilming van het leven en de dood van Martin Luther King gekocht. (AP, Reuter)